Hírek

2006.05.15. 16:12

Várhatóan befagyasztják Lukasenko számláit

Brüsszelben hetek óta arra készülnek, hogy befagyasztják Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök és vezetőtársai külföldi bankszámláit. A The Financial Times szerint a döntés napokon belül várható.

Cs.E.

A Reuters úgy tudja: a halasztás csupán annak tudható be, hogy a határozatot le kell fordítani valamennyi uniós ország nyelvére.
Az Európai Unió azért kívánja megbüntetni Lukasenkoékat, mert úgy véli: csalások történtek a legutóbbi elnökválasztáson. Az újraválasztott államfőn kívül a szankciók vonatkoznak Belarusz belügyminiszterére, a titkosszolgálatok vezetőjére, a főügyészre,a parlament elnökére, a művelődésügyi miniszterre, továbbá Lukasenko legközelebbi munkatársaira. Korábban az uniós tagországok már úgy döntötték, egy évre ismét megtagadják a beutazást engedélyt a fehérorosz vezetés tagjaitól. A  keményebb fellépés indoka az is, hogy az EU a minszki kormányzatot elítéli Alekszandr Milinkevics ellenzéi vezető újbóli letartóztatásáért. (A politikust azzal az indokkal zárták be 15 napra, hogy részt vett egy engedély nélkül megtartott felvonuláson.)
Brüsszel gazdasági szankciókat nem kíván alkalmazni, mert úgy véli: a korlátozásokkal nem a diktatórikus vezetést, hanem a fehérorosz embereket sújtanák.
Lukasenko elnök kabinetfőnöke hétfőn közölte, hogy az elnöknek nincsenek külföldi bankszámlái, s emlékeztetett arra a korábbi nyilatkozatra: ha netán a nyugati politikusok találnának ilyen dokumentumokat, „elvihetik a számlákon levő pénzt”.

Kettős szorításban

Fehéroroszország a jövő évtől kezdve világpiaci áron, vagyis a jelenlegi ár háromszorosáért kapja a gázt. Ezt a Gazprom képviselője jelentette be immár végleges döntésként belorusz partnerének. De ugyanez vonatkozik az olajra és a villamos áramra is. Az olcsó energiára támaszkodó prosperitásnak és viszonylagos nyugalomnak ezzel nyilván vége, hacsak végbe nem megy a formailag már most is közös államszövetségben álló Oroszország és Belorusz régóta meghirdetett teljes egyesülése, mégpedig az orosz forgatókönyv alapján.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!