Hírek

2006.05.07. 18:35

Szili maradna házelnök

Továbbra is nagy a hallgatás arról, kinek milyen szerepet szán Gyurcsány Ferenc következő kormányában. A Fideszben közben csak az biztos, ki nem lesz frakcióvezető.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Szili Katalin neve a környezetvédelmi miniszter személye kapcsán is elhangzott - fotó: Kallus György
[/caption]Szívesen vállalná újra a házelnöki posztot Szili Katalin, a parlament jelenlegi elnöke. Minderről Szili maga beszélt a hétvégén, mondván: örömmel folytatná megbízatását, ha azt az MSZP frakciója is megszavazza. A jelenlegi házelnök neve nem csak jelenlegi tisztségével kapcsolatosan merült fel, a környezetvédelmi minisztérium lehetséges első embereként is elhangzott már a neve. Mindez szintén nem meglepetés, tekintve, hogy a politikus a Horn-kormány idején éppen ennél a tárcánál volt államtitkár. A politikus arra kérdésre, hogy történt-e már a házelnöki tisztséggel kapcsolatos egyeztetés a frakción belül, mindössze annyit mondott: „ennek is eljön majd az ideje.” Emlékeztetett arra, hogy a párt képviselőinek az országgyűlés május 16-i alakulóülése előtt tartandó első találkozóján kerülhet szóba a kérdés. Az öt parlamentbe jutott párt már megegyezett abban, hogy az országgyűlés elnökét a legnagyobb frakció adja.

A korábbi ciklusokkal ellentétben nincs egyetértés abban, összesen hány alelnököt delegáljanak a pártok. Eddig valamennyi parlamenti pártból érkezett egy-egy alelnök, a Fidesz azonban idén azt javasolta, csak hárman töltsék be ezt a tisztet. A nagyobb ellenzéki erő egyedül maradt ezzel a nézetével, mivel a többi párt egyhangúlag öt-öt pozíciót javasolt.

A Fidesz nincs könnyű helyzetben saját háza táján sem: a párt hétfőre ígérte, hogy megnevezi parlamenti frakciója vezetőjét. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy ki nem kerül a képviselőcsoport élére: Áder János korábban közölte nemleges döntését, Pokorni Zoltán tervei szerint inkább a budapesti XII. kerület polgármesteri székéért indul ősszel, s a szintén hírbe hozott Varga Mihály is elutasító választ adott. Értesülések szerint a párt Deutsch-Für Tamást, és Navracsics Tibort tartaná lehetséges vezetőnek, miután Orbán Viktor pártelnök a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének elnöki székét foglalja majd el.

Véglegesek a mandátumok

Mivel a határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem Bács-Kiskun megye 2. számú, kecskeméti választókerületében, a Fideszé lett a helyi mandátum. Ez pedig azt jelenti, hogy véglegessé vált a helyek eloszlása az új parlamentben. E szerint a szocialistáknak 190 képviselője lesz, a Fidesz padsoraiban várhatóan 141-en, míg KDNP-s helyeken 23-an ülnek majd – a kereszténydemokrata frakció pontos létszámában még nem állapodtak meg. Az SZDSZ 20 tagú, az MDF pedig 11 tagú frakciót alakíthat. A parlamentben helyet foglalhat egy független honatya is.

Ezek is érdekelhetik