Hírek

2005.10.20. 00:00

Mesterképzés: bizakodó a szakminiszter

Magyar Bálint oktatási miniszter biztosra veszi, hogy 2006-ban elindul a többszintű felsőoktatás. Szerinte ebben a tekintetben lényegtelen a Fidesz kezdeményezése, amellyel az októberben elfogadott felsőoktatási törvény módosítását az Alkotmánybíróság elé küldték.

Farkas K.

[caption id="" align="alignleft" width="270"] Magyar Bálint elismerte, csak tíz egyetemi szaknak van engedélye
[/caption]„A köztársasági elnök aláírta ezt a törvényt, így nem hiszem, hogy a bíróság komolyabb kivetnivalót találna benne” – válaszolta lapunk kérdésére Magyar Bálint. A miniszter abban is optimista, hogy a felsőoktatás képes lesz megfelelő számú mesterszak akkreditációjára. „Felkértük az egyetemeket, hogy indítsanak minden alapképzéshez megfelelő mesterszakot addig, amíg az alapképzésben végzettek első hulláma három év múlva odaér” – hangsúlyozta. „Lesz elegendő mesterszak” – tette hozzá Magyar Bálint, bár elismerte, hogy eddig „kísérleti jelleggel” csak 10 szak rendelkezik akkreditációval. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint viszont ezeknek az akkreditációja is kérdéses. „Nem olvasom rendszeresen a közlönyt, de úgy emlékszem, hogy a szükséges kormányrendelet még nem készült el” – tette hozzá. A volt oktatási miniszter egyetért ugyan a reformmal, de annak végrehajtását elsietettnek tartja.

Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora szerint is az időhiányban rejlik a probléma gyökere. „Készülnek már a mesterszakok anyagai az egyetemeken, de kevés volt az idő a kidolgozásukra” – mondta Besenyei Lajos. Az egyetemi rektor azt is közölte lapunkkal, hogy néhány pályázaton kívül nem kaptak célzott támogatást az átalakításra. „Bár ez nem biztos, mert még a jövő évi költségvetésünket sem ismerjük” – hangsúlyozta Besenyei Lajos.

Farkas K. Magyar Bálint elismerte, csak tíz egyetemi szaknak van engedélye -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!