Hírek

2005.09.10. 00:00

Keleti kényelem, nyugati sörök

A fiatalság kevésbé finynyás hányada a kuglihoz vezető lépcsőn ver tanyát. Aki valami puhábbra vágyik, az a klubhelyiségben próbálkozik.

Vég Márton

Ha pontozásos versenyt írnának ki Budapest szórakozóhelyei között annak érdekében, hogy eldőljön, melyik a főváros legjobb mulatója, akkor ez a terézvárosi biztosan az élmezőnyben végezne. Persze az a hely, ahol sztrapacska és cigánypecsenye is szerepel az étlapon, s hozzá barna sört csapolnak, nem is kulloghat a sor végén. A Csengery utcai Pótkulcsra sok mindent rá lehet fogni, csak azt nem, hogy kihívó. Semmi cégér, semmi neonreklám. Így vagy pontosan kell tudni a házszámot, vagy kismillió embertől kell útbaigazítást kérni. Mindez persze a tőkepénzesekre nem vonatozik, ők ide is taxival járnak. A halovány közvilágításnak köszönhetően a belvárosi utcában még a legbátrabb legények is megfontolttá válnak, így nagy kő esik le az ember szívéről, amikor végre lebotorkál a kimagasló népsűrűségi adatokkal büszkélkedő „kulcsos házba”.

– Várjuk meg, amíg felszabadul valahol egy asztal, addig pedig igyunk egy bambit a pultnál – adja ki az ukázt egy négytagú fiúbanda vezére. Az itatóvályúnál azonban ácsorogni kell egy darabig, amíg az indokolatlanul kis létszámú személyzet teljesíti a rendeléseket. Ráadásul a bambi is elfogyott, így a srácok kénytelenek mégis alkoholra költeni a fáradságos munkával öszszekuporgatott diákhitelüket. Az adásvétel lebonyolítása után lehet választani. Aki zongora-, illetve hegedűszót akar hallani a kortyolgatás közben, az bennmarad a zsalugáteres házikóban. A megannyi gonddal terhelt ifjúság zöme azonban a klubhelyiség felé veszi az irányt. És milyen jól teszi, hiszen a lenti „bútorraktár” a Pótkulcs igazi különlegessége, legfőbb turisztikai látványossága. Fotelek, szófák, pamlagok és díványok csábítanak önfeledt heverészésre, ráadásul a szülők szemrehányásától sem kell tartani. A legkényelmesebb sarok ülőgarnitúra párnáiba süllyedve két tinilány pusmog, feltételezhetően nem a valószínűségszámítás amúgy csodálatos tudományáról. Kihasználják, hogy nem otthon vannak, és könnyed mozdulattal a dohányzóasztalra helyezik kifejezetten formás lábaikat, a csocsózó fiatalemberek legnagyobb örömére.

– Időben kell érkezni, és akkor nyílik valamennyi esély, hogy levessük magunkat a kedvenc heverőnkre. Ha ez megvan, akkor egy pillanatra sem hagyjuk őrizetlenül. A mellékhelyiségre is felváltva járunk. Muszáj ilyen taktikát alkalmazni, különben azonnal lecsap egy ellenséges partizán csapat – mondják egymás szavába vágva a kissé zabolátlan kisasszonyok. Az időzítésén tényleg sok múlik. Miután tízet harangoznak a környék templomaiban, szék formájú szabad ülőhelyre csak a legkitartóbb vadászok lelhetnek. A fiatalság kevésbé finnyás hányada azonban találékonyan a kuglihoz vezető lépcsőkön ver tanyát. Egy gyakran felmerülő kérdés azonban nem tisztázott. Vajon miért éri meg ilyen pozícióban is a bolti ár kétszereséért vett nyugati sört nyakalni?

Szokásos árak

Presszókávé: 190 Ft

Capuccino: 270 Ft

Tejes kávé: 260 Ft

Jeges kávé: 450 Ft

Löwenbrau (0,5 l): 410 Ft

Arany Fácán (0,5 l): 450 Ft

Budweiser (0,33 l): 490 Ft

Heineken (0,5 l): 480 Ft

Cigánypecsenye: 890 Ft

Görög saláta: 850 Ft

Capuccino: 270 Ft

Tejes kávé: 260 Ft

Jeges kávé: 450 Ft

Löwenbrau (0,5 l): 410 Ft

Arany Fácán (0,5 l): 450 Ft

Budweiser (0,33 l): 490 Ft

Heineken (0,5 l): 480 Ft

Cigánypecsenye: 890 Ft

Görög saláta: 850 Ft

Így kell ezt csinálni! A vízipipázás technikáját csak sokévnyi, kitartó gyakorlással lehet elsajátítani. A gyümölcsdohánnyal töltött szerkezet sokkal ártalmatlanabb, mint a cigaretta. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!