Hírek

2005.09.09. 00:00

Gyilkossággal gyanúsítják az ügyvédnőt

Szabadlábon védekezhet az a budapesti ügyvédnő, akit kedden az irodájában vett őrizetbe a rendőrség emberölés előkészülete miatt.

Nagy E. D.

A nyomozók szerint B. Gyöngyi védencét, akit csalás miatt fogtak perbe, arra biztatta,  gázoljon el valakit egy egyirányú utcában. L. Zoltán azonban bement a rendőrségre és elmesélte a megbízást. A nyomozók ekkor arra kérték, tisztázza, hogy pontosan mire is kéri az ügyvéd. Emberölésre vagy megfélemlítésre. L. Zoltán ekkor visszament a jogászhoz és megkérdezte, mi lesz akkor, ha meghal a célszemély. A nő ekkor állítólag azt mondta: ha meghal, akkor meghal. Így a bűncselekmény már emberölés előkészületének számít, hiszen arra is felkészültek, hogy a balesetben életét veszti a férfi.

A történtek miatt B. Gyöngyit őrizetbe vették, ám tegnap délután az ügyészség szabadlábra helyezte. A vádhatóság azzal indokolta a döntést, hogy minden bizonyíték rendelkezésre áll, a jogásznő nem tudja meghiúsítani a nyomozást. Ezért a bűntettért egyébként öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A nyomozás során kiderült: nem az ügyvédnőnek állt útjában az elgázolandó N. Ferenc, hanem a férfi szomszédjának. Az egymás mellett élők között régóta haragban álltak. Volt, hogy a veszekedés tettlegességig fajult. A felek perben is álltak. A szomszéd, akit Évának hívnak, B. Gyöngyivel arról beszélgetett, hogy meg kellene leckéztetni a férfit. Így jutottak el a bántalmazás tervéig. Éva a rendőrség szerint nem akart végezni a szomszéddal, ezért tanúként hallgatták ki és nem gyanúsítottként, tudta meg lapunk Fülöp Valtertől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetőjétől.

Még nem függesztik fel

Egyelőre tovább dolgozik a meggyanúsított jogásznő. Bánáti Jánostól, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökétől megtudtuk: a büntetőeljárás megindítása nem vonja automatikusan maga után, hogy azonnal felfüggesztik az illetőt. A felfüggesztésnek két módja van. Az egyik: amikor már benyújtják a vádiratot, automatikusan ideiglenesen felfüggesztik a jogásznőt. A másik: a kamara megkapja a hivatalos értesítést és saját hatáskörében, a bizottság határoz erről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!