Hírek

2005.09.10. 00:00

Erikssont lehülyézték a bírálók

Az angol futballválogatott szövetségi kapitányának, Sven-Goran Erikssonnak esze ágában sincs lemondani. Pedig a szigetországi média szerint igazán megtehetné.

Szabó Tamás

Ma délután Angliában folytatódnak a bajnoki küzdelmek, amivel némileg elterelődik a figyelem a válogatottról, amelyet szerda este óta egyfolytában szapulnak. Megérdemelten, hiszen
a gárda világbajnoki selejtezőn 1-0-ra kikapott Belfastban Észak-Írországtól, holott arrafelé 78 éve nem szenvedett vereséget.
A kudarcot követően Anglia immár ötpontos hátrányba került
a 6. csoportot vezető Lengyelországgal szemben. Mentségére legyen mondva, riválisa egy mérkőzéssel többet játszott, ráadásul Manchesterben még találkozik a két válogatott…
Visszatérve a szerdai derbire, a lefújás után a meccsre átrándult angol szurkolók Eriksson lemondását követelték. Csütörtökön kiderült, mindez csak kedves gyermekdal volt ahhoz képest, amit a svéd származású mester a sajtótól kapott. A „Rúgjátok ki ezt a hülyét!” volt a legélesebb szalagcím, de a The Guardian szerint például megalázták Angliát. Eriksson megítélése persze nem hirtelen roszszabbodott. Már az észak-írországi túra előtt a fejét követelték, pedig akkor „csak” annyi történt, hogy Anglia barátságos meccsen 4-1-re kikapott Dániában.
– Nem fogok lemondani! – jelentette ki komoran, de nagyon határozottan Eriksson a belfasti mérkőzést követően. – Még van két mérkőzésünk októberben, amelyeket meg kell nyernünk, és meg is nyerjük őket. Kijutunk a jövő évi világbajnokságra, ebben biztos vagyok. Tőlünk függ minden, hat ponttal célba érhetünk.
Eriksson egyébként játékosai nevében is bocsánatot kért azoktól a drukkerektől, akik elutaztak Belfastba. A szurkolóknak sima siker helyett csúf vereség jutott osztályrészül.
Az angol labdarúgó-szövetség egyébként Eriksson mellett áll. A csapat kapitánya, David Beckham is megvédte a svéd szakembert.
– Állandóan a taktikát kritizálják – mondta Beckham. – Pedig ha a csapat nem játszik jól, akkor bármilyen taktikát alkalmazhatsz, biztos, hogy vereség lesz a vége.
Beckham szerint édeskevés, hogy világszerte egyértelműen elismert játékosok alkotják az angol válogatottat. A Real Madrid játékosa nem említett neveket, de nem nehéz kitalálni, kikre gondolt. Gerrard, Rooney és Lampard például borzasztóan teljesített Belfastban, holott ők hárman igazi klasszisok, nem csak a klubjuknak, a válogatottnak is kulcsfigurái.
– Az az igazság, hogy csapatként mondtunk csődöt – vélekedett Beckham. – Ha nincs igazi csapatjáték, hiába vannak világsztárok a pályán, a győzelem biztosan elmarad. Senki se gondolja azt, hogy bennünket nem viselt meg a kudarc. Nehéz órákon mentünk keresztül.
Rooney egyébként megint „kitett magáért”. Nem elég, hogy az ellenfél játékosaival perlekedett, még társait, Beckhamet és Rio Ferdinandot is szidalmazta. Beckhamet egy alkalommal arrébb is lökte.
– Kapitányként az én szerepem csitítani a társakat – mondta Beckham. – Wayne még inkább tűzbe jött ettől. Rooney szenvedélyes és agresszív játékos, nem szeretném őt megváltoztatni, mert akkor a legjobb kvalitásait veszítené el. Néha túlságosan ingerlékeny, de megértem őt, mindannyian csalódottak voltunk az eredmény miatt, hiszen nyerni akartunk.
Michael Owen is megvédte Erikssont, szerinte kizárólag a játékosoké a felelősség.

Túlélési esélyek

Anglia persze nem lenne Anglia, ha a bukmékerek nem reagáltak volna azonnal a vb-selejtezős vereségre, s annak lehetséges következményeire. Jelesül, a fogadóirodákban a 0-1 után 12:1-hez adják annak esélyét, hogy Eriksson elveszíti az állását. A világbajnoki selejtezők rajtjakor még felettébb biztosan, 40:1-es odsszal állt a svéd szakember a fogadóajánlatban. Eriksson szerződése egyébként 2008-ig szól, amely évente több mint 4 millió fontot garantál neki, vagyis, ha netán idő előtt szerződést bontanának vele, az sok pénzébe kerülne az angol szövetségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!