Hírek

2005.09.16. 00:00

Ékverési kísérlet az MSZP-pártelnök és a miniszterelnök közé

A szerző a Századvég Alapítvány munkatársa

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke találkozót sürgetett Hiller Istvánnal, hogy a politikai ellenfelek megegyezésre jussanak egyes nemzetstratégia kérdésekben – főként a privatizáció ügyében. A legnagyobb koalíciós párt elnöke konzultált is a Fidesz vezető politikusával. Meglepő lett volna, ha nem ezt teszi. Hillernek ugyanis kommunikációs szempontból jól jött a váratlan megkeresés. A pártelnök a személyes találkozó révén kiléphet a kampány arculatát egyedül meghatározó miniszterelnök árnyékából, éreztetheti, hogy „másodhegedűs szerepe” ellenére „még mindig” jelentős közéleti súllyal bír.

Hiller most lehetőséget kapott, hogy a kampányban olyan MSZP-s politikusként tűnjön fel, aki elveti a csípőből tüzelés elvét, és képes egy asztalhoz ülni politikai ellenfeleivel, hogy fontos kérdésekben egyeztessen. Az általános politikai apátiába süllyedt választóknak most egyébként is úgy kell a nyugodt, kompromisszumkész politikus – legyen az egyik vagy másik oldalon –, mint egy falat kenyér. Gyurcsány Ferenc hevessége, politikai kirohanásai nem biztos, hogy jótékony hatást gyakorolnak a szocialista esélyekre. Az utólagos értékelések szerint már az előző választások kimenetelét is részben az döntötte el, hogy amíg a Fidesz az utcákon kampányolt, addig Medgyessy Péter stábjával csendes környezetben (pl. a Zserbó cukrászdában) egyeztetett programjáról. Habitusánál és pozíciójánál fogva talán Hiller István látszik a leginkább alkalmasnak arra, hogy ezt a szerepet most újra megjelenítse. A volt és a jelenlegi miniszterelnök intenzív személyes megjelenésére épülő kampányban Hillernek egyébként sincs túl sok esélye arra, hogy – ha politikai erejét nem is, legalább – társadalmi presztízsét növelni tudja. Hiller ilyenfajta késztetésére erősít rá Pokorni is, amikor a kettejük közötti mindenkori korrekt viszonyról beszél. A legnagyobb ellenzéki párt alelnökének gesztusaként értékelhető, hogy a pártelnök elismerése mellett kritizálta a Gyurcsány Ferenc fémjelezte sms-kampányt, így akarva-akaratlanul a miniszterelnök elé helyezte a pártelnököt.

A gesztus persze valószínűleg taktika. A Fidesz igyekszik még a kampány kezdetén éket verni a miniszterelnök és a pártelnök személye közé, és zavart kelteni az MSZP liberális orientációjú és baloldali platformjai között. Az ellenzéki pártnak azonban ettől függetlenül is jól jöhet, hogy Hillert rá tudta venni a konzultációra, hiszen ezzel a lépéssel (a Gyurcsány–Orbán-vitát követően) visszavette a kezdeményezést az MSZP-től.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!