Hírek

2005.07.11. 06:32

Razzia este nyolctól hajnali négyig

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="93"] A személyinek kéznél kell lennie
[/caption]- Négy autónyi rendőr jött! – kiáltja a mobiltelefonba a nagydarab fiatal nő. Hogy kinek adta le a drótot, nem derül ki. Csak az, hogy ő maga hivatásos katona. Fancsali képpel nyújtja személyijét a rendőröknek. A mellette álló kutyás férfi lenne a vagyonőr – vagyonőri igazolvány nélkül. Ugyanis bevonták tőle. – Gyanúsítanak valamivel – rángatja a vállát. – Olyasmivel, amit el se követtem.

A Vörös Pince a legbalhésabb hely hírében áll Biatorbágyon. Az önkormányzathoz vagy harminc-negyven telefon érkezett a hónapban: csináljanak valamit, nem lehet kibírni az éjszakába nyúló zenebonát. A bár és a diszkó tele van fiatalkorúval. Pénzes László körzeti megbízott nem először figyelmezteti a tulajt. – Megmondtuk, tizenhat éven aluliak nem lehetnek itt este kilenc után – mondja. – Ráadásul egy büntetőeljárás alatt lévő személy vigyáz rájuk? Ne legyen itt többet ilyesmi. Megbeszéltük? Se veszekedés, se kiabálás, se kotoneldobálás.

[caption id="" align="alignright" width="93"] Ezt az igazolványt bizony bevonják
[/caption]A tulaj mindent megígér. Nem nagyon hisznek neki. A rendőrautóban Bogdán András százados, az akció vezetője közli: ide még visszajönnek. A budaörsi rendőrkapitányság húsz embere szombat este nyolctól vasárnap hajnali négyig járja Budaörsöt, Biatorbágyot és Törökbálintot. A razzia a belügyminiszter „látható rendőrség” nevű programjának része. Ellenőrzés és erődemonstráció. Van, ahol mosolyogva adják oda az emberek a személyit. – Én örülök nekik – mondja Dosztáli József, a budaörsi Tüske söröző gazdája. – Legalább rend van. Kell a biztonság.

Akadnak azonban hőzöngők is. Főleg azok dohognak, akiknél nincs igazolvány. – Itt lakom az utcában, egy szál gatyában jöttem le egy sörre, minek hozzam magammal? – méltatlankodik egy középkorú férfi. – Miért nem a rablógyilkosokat üldözik? És ezek az én adómból élnek. Bogdán százados kint az utcán nagyot sóhajt: – Én is adózom. Nem gondol rá, hogy bármi történhet vele. Például baleset éri. Akkor pedig hogy azonosítjuk?

Egy törökbálinti söröző asztaltársaságától kicsi fiú jön oda a rendőrökhöz. A szirénát akarja. Kedvéért némajáratban beindítják a kék villogót. Tomi tátott szájjal bámul fölfelé. A százados elmosolyodik: – Egy ilyen estén ezek a kedves pillanatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!