Hírek

2005.06.03. 00:45

Tízszeresére nő a föld ára

Bár idén megszűnt a befektetési célú termőföldvásárlás korábbi illetékkedvezménye, továbbra is jó és biztos hozamra számíthat, aki mezőgazdasági művelésű szántót vesz.

Szilágyi Etelka

Magyarországon a földingatlan még mindig alulértékelt, az uniós országokénál átlag 5-10-szer olcsóbb. Amíg az unióban a hektárárak átlagosan 2–5 millió forint között mozognak, addig nálunk csak 350–450 ezer forint körül. Így Fűr Zoltán, a Földbóker.hu szakértője szerint a hazai földárak további felfelé araszolása várható. Középtávon (3–5 év) a magyar és az uniós földárak közelítenek egymáshoz. A szakember úgy látja: jó minőségű, könnyen megközelíthető, megfelelő méretű földingatlanba tőkét fektetni napjainkban jó döntés. Figyelembe véve, hogy jó eséllyel haszonbérbe is adható a magyar ugar. Egy tízmilliós kislakás évenkénti 400 ezer forintos bérleti díjából a 25 százalékos adó befizetése után 300 ezer forint marad a befektető zsebében. Ezzel szemben a hasonló összegből vásárolt körülbelül 30 hektárnyi föld – hektáronkénti 20 ezer forintos bérleti díjjal számolva – tisztán évi 600 ezer forintot hozhat a családi kasszába. (Az 5 évnél hosszabb időre kötött földhaszonbérletek jövedelme után nem kell adót fizetni.) Anélkül, hogy a tulajdonosnak a bérbeadáson kívül mást is kellene tennie. A földet ugyanis úgymond nem lakják le a bérlők, szemben egy lakással, s ugyanakkor nem elhanyagolható a föld értékállósága, illetve várható értéknövekedése sem.

Azzal minden kis- és nagybefektetőnek számolnia kell, hogy a földek minősége és ára nemcsak régiónként, hanem megyénként, sőt településenként is eltér egymástól. A befektetői biztonság szempontjából Fűr Zoltán szerint a Dunántúl a legalkalmasabb: itt jók a csapadékviszonyok, bővebb a minőségi földkínálat. A minőségre az (3-40 között jelölt) aranykorona-érték (AK) utal. A 15 AK alatti gyenge, a 15-25 közötti közepes, a 25-35 közötti jó, nagyon jó, és a 35 fölötti extra földminőséget jelent. Minőségben az átlag 17 aranykorona/hektár feletti terület már megfelelő. Komolyabb befektetési szándék esetén az ideális nagyság a 100 hektár vagy annál nagyobb: ez bármilyen vevő szempontjából jó méret. A haszonbérleti díjakat jelenleg általánosan a mindenkori állami támogatások 50 százalékában határozzák meg. Ügyelni kell arra, hogy a szerződésben foglalt bérleti díjakat a szerződéses idő alatt is módosítani lehessen.

Állandó mozgásban van hazánkban a piac

Annak ellenére, hogy magasabb árakban bízva kivárnak a földtulajdonosok az eladással, kínálat is van minden megyében. Győr-Sopronban például a túlkínálat jellemző, s kereslet alig van. Sághy Edit, a soproni Tér és Forma ingatlanforgalmazó ügyvezetője elmondta: ennek az az oka, hogy a befektetési céllal földet keresők az elmúlt 10–12 évben már felvásárolták a nekik megfelelő mennyiséget. Eredményeként a dunántúli földterület becslése szerint több mint egyharmada külföldi kézbe került mára. A föld hektárja egyébként Sopronban és környékén – minőségtől, fekvéstől, mérettől függően -- igen széles skálán mozog: 200 ezer és 2 millió forint között. Somogyban a megyei illetékhivatal vezetője, Staub Ferenc idén forgalom-visszaesést tapasztal: ugyanakkor a megyében az árak tavalyhoz képest 20 százalékkal emelkedtek az idén. Békés megyében viszont mozog a földpiac. Itt főleg a családi gazdálkodók között köttetnek adásvételi ügyletek, a szántók esetében 10–20 ezer forintos átlag hektáráron.

Somogyban a megyei illetékhivatal vezetője, Staub Ferenc idén forgalom-visszaesést tapasztal: ugyanakkor a megyében az árak tavalyhoz képest 20 százalékkal emelkedtek az idén. Békés megyében viszont mozog a földpiac. Itt főleg a családi gazdálkodók között köttetnek adásvételi ügyletek, a szántók esetében 10–20 ezer forintos átlag hektáráron. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!