Hírek

2005.06.11. 00:00

Orvul ráteszi a kezét a vőm a lakásunkra

Olvasónk lánya nevére íratta lakását, a haszonélvező ő maradt. Veje tulajdonjogot követel. Anya és lánya úgy tervezik, átruházzák az ingatlant a kilencéves unokára.

BAMA

Nem kellene átíratni a lakást a gyerekre - tanácsolják a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Egyrészt mert drága mulatság: az illeték összege az ingatlan értékének hat százaléka. Másrészt elképzelhető, hogy a lépés egyáltalán nem védené meg a hölgy lányát attól, amitől fél. A vő, vagyis a kisfiú apja váláskor esetleg érvelhetne úgy: a közös gyermekre való átíratás utal rá, hogy a lakás közös szerzemény. Vagyis osztozkodáskor a fele őt illeti meg.

A költséges átruházás helyett van más megoldás - teszi hozzá a jogi szakember. Az anya közjegyzőhöz vagy ügyvédhez fordulhat, akinél különvagyoni nyilatkozatot tesz. Azaz jogász segítségével írásba foglalhatja: a lakást a szülők kifejezetten lányuknak vásárolták meg, függetlenül annak családi állapotától. Tulajdonjoga tehát kizárólagos akkor is, ha az ingatlan megvétele idején már férjnél volt. Így a lakás semmiképpen nem tekinthető közös szerzeménynek, mert az a lány különvagyona.

Más kifejezéssel ezt ági vagyonnak hívják. Tulajdonjogának védelme arra szolgál, hogy a család által szerzett javak a családon belül is maradjanak az idők során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!