Hírek

2005.06.24. 00:00

Kegyet gyakorolt a magyar kormány

Legalább félszázezer állampolgárt mentett meg a bűnvádi eljárástól a magyar kormány szerdán hozott egyik döntésével. A kormány egy évvel, 2006. június 30-ig meghosszabbította a flóbertpisztolyok bejelentésére és regisztráltatási kötelezettségére vonatkozó határidőt.

Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Félmillió embernél van ilyen
[/caption]László Boglár kormányszóvivő elmondta: a flóbertpisztolyok engedélyeztetésének kötelezettségét bevezető, a fegyverekről és lőszerekről szóló rendelet módosítása után is engedélyhez kötött maradt a flóbert típusú lőfegyverek tartása. A határidő meghosszabbításával a kabinet a jogkövető magatartás tanúsítására szeretne esélyt adni az érintetteknek. A nem engedélyeztetett flóbert tartása is lőfegyverrel való visszaélésnek minősül majd. A szóvivő szerint becslések alapján 60-70 ezer flóbert lehet magánszemélyek birtokában, eddig azonban mindössze ötezren tettek eleget engedélyeztetési kötelezettségüknek.

A 2004. szeptember 3. előtt hatályos jogszabályok szerint a flóbertfegyverek megszerzésére és tartására nem kellett engedélyt kérni. Így 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú lövedék kilövésére alkalmas fegyvert bárki vehetett, kaphatott, tarthatott. A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény tavalyi módosítása után azonban ezeket a fegyvereket is engedélyeztetni kell a hatóságokkal. A gond csak az, hogy ennek költségei a 4500 forintot is elérhetik, az utána-járásról nem is beszélve. A flóbertfegyverek vizsgálatát, a tanúsítványok kiállítását egyetlen cég végezheti. Ennek költsége 1000 forint, ami 2500 forintra emelkedik, ha a csőtorkolati energia vizsgálatára is sor kerül.

A flóbertfegyverre céllövészet céljából lehet tartási igazolványt igényelni a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságon. Csatolni kell a fegyverről kiállított tanúsítványt, illetve befizetőlap nyomtatványon be kell nyújtani 2000 forint szolgáltatási díjat. Az engedély kiadása legkésőbb 180 nap múlva történik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!