Hírek

2005.06.15. 05:52

Ereket tisztít a világ legkisebb keféje

A hajszálerek belső felületének tisztítására is alkalmas kefét fejlesztettek ki New York államban.

Tornai Szabolcs

A pirinyó kefécske sörtéi ezerszer vékonyabbak, mint az emberi hajszál. A találmány a legparányibb felületek tisztítására is kiválóan alkalmas. Így például eltávolíthatók vele a nanoporszemek. Az egyik kutató ugyan viccesen megjegyezte, hogy bár a nanokefe jól seper, még nem készült hozzá nanolapát.

A nanokefe alapvető építőeleme a szén nanocső, amelyet eredetileg Szumio Iidzsima japán kutató fedezett fel 1991-ben. Szerkezete a grafitéra emlékeztet, de szilárdsága meghaladja a gyémántét. Jelenleg a legszilárdabb anyag a Földön, de egyelőre drágább, mint az arany. Ahhoz, hogy ez a pirinyó kefécske megszülethessen, több millió nanocsövet kellett összeilleszteni.

A nanokefe nemcsak a mikroelektronikában, hanem a gyógyászatban is számos újítást tesz lehetővé. A kutatóknak sikerült például egy kis motorral összekapcsolni a nanokefét, és a forgó kefével ki tudtak tisztítani egy hajszálér vastagságú csövet. Ezt követően ugyanezzel a módszerrel vörös festékkel befestették a mikrocső belső felületét. Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezet bármely apró felülete megtisztítható vagy védőfolyadékkal bekenhető lesz. De nanokefével akár egyes molekulákat, fehérjéket, sőt vírusokat is „kipiszkálhatnak” a szakemberek. A víztisztítás során is remek eszköz: a legparányibb mérgező anyagokat is eltávolíthatja.

A kefe az emberiség első találmányai közé tartozik. A legrégebbi mintegy harmincezer éves, és egy barlagban bukkantak rá. Bármilyen forradalmi a nanokefe, sok ezer év múlva az utókor sosem fog rábukkanni, hacsak nem lesz megfelelő technológiája hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!