Hírek

2005.06.07. 00:00

Egy időre leállt az erdélyi autósztráda építése

A román kormánnyal szembeni hetvennyolcmillió eurós (15,6 milliárd forint) követelés miatt átmenetileg leállította az észak-erdélyi autópálya kivitelezését az építő cég. Az amerikai Bechtel ideiglenesen felmondta az alvállalkozói szerződéseket is.

B. M.

Az illetékes miniszter, Borbély László szerint a pénz közel harmadának kifizetése rövidesen megtörténik. A 415 kilométer hosszú sztráda kivitelezésével az előző kormány verseny nélkül bízta meg a Bechtelt, emiatt az EU-ban vizsgálatot indítottak. Mivel a közösség a dél-erdélyi utat részesíti előnyben, közösségi pénzt is csak ehhez adnak. A mostani kormány pár hete döntött úgy, hogy felbontja a Bechtellel kötött szerződéseket a korrupciógyanús megbízás miatt.

Az észak-erdélyi autópálya ügye része volt a magyarországi kedvezménytörvény alakulásának. Amikor még Medgyessy Péter kormánya engedett a románok néhány követelésének, Adrian Nastase akkori román kormányfő az RMDSZ kongresszusán jelentette be, hogy kiemelten kezelik az észak-erdélyi sztráda megépítését. Magyar részről segítséget, a sztráda melletti brüsszeli lobbizást ígértek. Az útépítéshez ez évre tervezett pénz harmadát mindenesetre elvonja a román kormány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!