Hírek

2005.06.17. 00:00

Dinamit a Jamiroquaitól

Három év után ismét Budapesten lép fel a Jamiroquai. Hatodik nagylemezük, a Dinamit megjelenésének napján, június 20-án a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán varázsolja el a magyar rajongókat.

Gara Róza

A Jamiroquait 1992-ben Derrick McKenzie dobos, Toby Smith billentyűs, Stuart Zender basszgitáros, Wallis Buchanan vibrafonos és Jay Kay alakította. Nevük szóvicc, a jam (ami lekvártól örömzenéig át mindent jelenthet) és az irokéz népnév összegyúrásából keletkezett. Funk, soul, dzsessz, rhytm and blues és klasszikus diszkó ihlette zenéjüket nagyon nehéz kategorizálni. Valódi hangszeres muzsikát játszanak. A dob, a baszszus, a billentyűsök hangzását egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a zenekar egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes, Jay Kay extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödői.

Első albumuk Emergency On Planet Earth címmel jelent meg. A fajsúlyosabb, 1993-as nagylemez csak Angliában több mint félmillió példányban kelt el. Azóta 20 millió hanghordozójuk talált gazdára világszerte. 1993-ban ők az év felfedezettjei. A Travelling Without Movingról (1996) a Cosmic Girl, Alright és a Virtual Insanity ma is felcsendülnek a rádiókban. Európa mellett Amerika is behódolt a Jamiroquai előtt. A 40. Grammy-díj átadó ünnepségén a Virtual Insanityért övék lett a legjobb együttesnek járó arany gramofon.

A siker ellenére a basszgitáros Zender távozott, s a bőgős, Nick Fyffe csatlakozott a csapathoz. Ekkor készítette el Kay a Dee-per Underground című dalt, amely az 1998-as Godzilla című filmben hangzik el. Később az amerikai közvélemény figyelme zenén kívüli események miatt fordult a Jamiroquai felé. Több millió dolláros ajánlatot kaptak azért, hogy lépjenek fel az 1999-es újévi bulin, továbbá Kayt megvádolták azzal, hogy megtámadott egy fotóst (a pert később ejtették). A Jamiroquai utolsó stúdióalbuma 2001-ben jelent meg, A Funk Odyssey címmel. A csapat idén új albumot ad ki, a Dynamite-ot. A Jamiroquai-rajongók nem először hallhatják élőben kedvenc csapatukat, hiszen 1999-ben és 2002-ben már jártak hazánkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!