Hírek

2005.06.06. 00:00

Csodagyógyszer a tengerből

A zsákállatok egyik fajában olyan mikroba él, amely rákellenes hatóanyagot termel. Amerikai kutatóknak laboratóriumban is sikerült megismételniük a folyamatot.

Tornai Szabolcs

A tengerek élővilága a Föld teljes élővilágának mintegy kilencven százalékát teszik ki. Hatalmas, de kiaknázhatatlan kincsek rejlenek a tengerekben. A korallzátonyok és más óceáni képződmények olyanok, mint az esőerdők. Sok egyéb mellett hemzsegnek bennük a lehetséges, de elérhetetlen gyógyszerek. Az egyik ilyen egy rákellenes hatóanyag, amelyet a zsákállatok egyik fajtájában (Lissoclinum patella) élő mikroba (Prochloron didemni) termel. E tengeri állatok nevüket a testüket borító zsák alakú képződményről kapták.

Eddig hiába próbálkoztak, laboratóriumban sosem sikerült e zsákállatok csodaszerét előállítani. Vagyis bebizonyítani, hogy bennük rákellenes hatóanyag jön létre. Ezért most a Utahi Egyetem és a világhírű Institute for Genomic Research (TIGR) kutatói genetikai módszerekhez folyamodtak. A távol-keleti Palau partjaihoz közel zsákállatokat hoztak a felszínre. Majd kivonták belőlük a megfelelő mikrobát. Aztán elkészítették a mikroba genetikai térképét, és azonosították azokat a géneket, amelyek a rákellenes hatóanyag termelődését előidézik. E géneket laboratóriumi baktériumokba ültették át, amelyek a DNS-láncok hatására elkezdték termelni a rákellenes hatóanyagot.

A kutatás hatalmas előrelépést jelent, és számos új utat nyit meg a természetes gyógyszerkészítmények terén. És az sem elhanyagolható, hogy zsákállatok tömeges elpusztítása nélkül lehetővé vált a csodaszer megfelelő mennyiségű előállítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!