Hírek

2005.06.25. 00:00

Alkudni is lehet a vietnami Sárkányban

Piacjellegű üzletközpont nyitását tervezi ősszel egy vietnami üzletember. A szokványos kínai piacoknál rendezettebb körülményeket ígér, továbbá azt, hogy alkudni is lehet. A Sárkány Center Kőbánya-Kispesten, a valamikori kőolajipari gépgyár negyvennégyezer négyzetméternyi területén lesz.

D. K.

A Sárkány Center, ha méretével nem is, profiljával mindenképpen konkurenciát kíván támasztani a józsefvárosi vagy más néven a Négy Tigris piacnak. A beruházó és működtető Vimpex Kft.-vel az elmúlt 14 évben dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó Vu Quy Duong kétmilliárd forintból építi az üzletközpontot. Vevőként a környékbeliekre számít, mert arrafelé kevés a vásárlási lehetőség. Másrészt azokat várja, akik szeretnek piacra járni, de a szokványos „ázsiai” piacoknál rendezettebb körülményeket és a bevásárlóközpontoknál alacsonyabb árakat keresnek. A bérlők legtöbbje vietnami, aztán a magyarok következnek. Lesz néhány kínai, pakisztáni, lengyel, török bolt is.

A vegyes kínálatú, kis üzletekkel telt csarnokok mellett afféle outleteket is nyitna: az egyik épületben csak ruhaneműk, a másikban cipők lennének. Vu Quy Duong abból indul ki, hogy a divattrendek gyors változása miatt megmaradt készleteket a kereskedők nem tudják hol árusítani, és az előző szezonból megmaradt árutömeg még a lakberendezési cégeknek is komoly készletezési gondot jelent. Becslések szerint meghaladja a húszezret a hazánkban kereskedő kínaiak száma, akik az elmúlt évtizedben érkeztek ide. A mintegy háromezer vietnamiról pedig úgy tudni: a nyolcvanas években eredetileg tanulni vagy dolgozni jöttek.

Ezek is érdekelhetik