Hírek

2005.06.09. 00:00

Akciós előfizetések szélessávon nyár végéig

Most már havi mintegy háromezer forinttól vásárolhatunk korlátlan, szélessávú hozzáférést a világhálóhoz.

Kaszás Erzsébet

Ha a havi előfizetési díj ötezer forint alá süllyed, akkor az lökést adhat az internet otthoni terjedésének, jósolták tavaly a szakemberek. Ez most bekövetkezhet, hiszen a hazai piacon működő, több mint kilencven szolgáltató közül többen az idei nyárra rendkívüli akciós ajánlatokat hirdettek meg. Így aki most köt velük ADSL – azaz szélessávú, korlátlan használatot biztosító – internet-előfizetési szerződést, az már havi háromezer forintért megteheti. Ősszel már csak ennél drágábban fizethetnek elő.

A legolcsóbb szolgáltatások természetesen kevesebbet is nyújtanak: többek között kevesebb postafiók és e-mail cím tartozik hozzá, és kisebb a webtárhely kapacitása. Ami azonban a lényeg: kisebb sávszélességet takarnak, és ezért lassabbak. Adatokat bizonyos mérettartomány fölött már nem tudunk küldeni egy távoli gépre.

Összehasonlítva azonban a legolcsóbb és leggyengébb szélessávú szolgáltatást a hagyományos, keskenysávúval (a modemes kapcsolattal) óriási a különbség az előbbi előnyére. Keskenysávú internetkapcsolatnál ugyanis az előfizetési díj mellett a telefonszámlában is jelentkezik, hogy mennyi időt töltünk fenn a világhálón. Ráadásul, aki csak egy telefonvonallal rendelkezik, annak adott pillanatban választania kell: beszél vagy internetezik. A szélessávúval ez a probléma megszűnik, hiszen a technológia úgy van kiépítve, hogy két ellentétes irányban közlekedik a telefonon, a hang és az internetkapcsolat, tehát nem zavarják egymást.

Az ADSL-nek tehát a versenytársat nem a modemes, hanem az úgynevezett kábeltelevíziós internetszolgáltatás jelenti. A legismertebb a UPC, de a többi mintegy ötven kisebb-nagyobb kábeltelevíziós társaság is kínál ma már a műsorszórásra létrehozott hálózaton internetes elérést. Szakemberek szerint ezek mind árban, mind a szolgáltatás minőségében – tehát gyorsaságban, a kapacitás méretében – ugyanolyan jók a felhasználó szempontjából, mint az ADSL. Az otthoni internetre vágyó azonban annak ellenére, hogy ma már az ország területének a hetven százalékán kiépítették a kábeltelevíziós hálózatot, mégsem mindenhol választhat szabadon az ADSL vagy a kábeles internetezés között. Ugyanis még ugyanabban a városban vagy ugyanabban a kerületben is változik, hogy fizikailag melyik érhető el. Ahol mindkettő, ott azonban a választás nehéz, hiszen például a UPC most akciósan, havi 5490 forint fix díjért kínálja a chello lightot, amenynyiben az ügyfél 2007. június 30-ig hűségnyilatkozatot ír alá. És minimum egy- vagy kétéves elkötelezettséget a távközlési szolgáltatók is elvárnak az akciós díjakért cserébe. Ami azt jelenti, hogy ha a szerződést idő előtt felmondjuk, akkor minden kapott kedvezményt azonnal és egy összegben vissza kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!