Hírek

2005.06.01. 00:00

Veszélyes lehet a devizaalapú lakáshitel

A forint további gyengülésével könnyen pórul járhatnak a devizában eladósodottak, az euró- és svájcifrank-alapú lakáshitelek népszerűsége mégis töretlen. Az ügyfelek egyelőre mintha fittyet hánynának arra, hogy nem egy banknál már olcsóbb a forintalapú ingatlankölcsön.

B. J.–Cs. Cs.

Egy évvel ezelőtt a teljes lakossági lakáshitel-állomány mindössze 1,42 százalékát tették ki a devizaalapú kölcsönök, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint 2005 áprilisában már 10,88 százalék volt a részarányuk. Az MNB adataiból az is kiderül, hogy áprilisban ismét olcsóbbá váltak a lakáscélú kölcsönök. Az ingatlanhitelek átlagos hitelköltség-mutatója 13,96-ról 13,37 százalékra csökkent. A jegybank már április közepén aggodalmának adot hangot amiatt, hogy a lakossági és vállalati szektor hiteleit túlnyomórészt deviza alapú formában veszik fel. Az MNB már akkoriban figyelmeztetett arra is, hogy a jelenség további térnyerése valószínűsíthető, dacára a forintkamatok töretlenül folytatódó csökkenésének.

Az euróalapú konstrukciókat a szakemberek középtávon kevéssé tartják kockázatosnak, tekintettel arra, hogy belátható időn belül várhatóan Magyarországon is bevezetik a közös európai fizetőeszközt. Más kérdés, hogy jó ideig még nem tudni az átváltás árfolyamát, így ennek bizonytalansága nem kis rizikót csempész ezekbe a módozatokba. Ráadásul a devizaalapú lakossági ingatlancélú hitelek tavalyi robbanása épp arra az időszakra esett, amikor a forint lényegesen erősebb volt az euróhoz képest, mint manapság. Márpedig egy 245 forint/euró árfolyamon felvett 10 millió forintos, tízéves hitelnél például 8 ezer forinttal dobja meg a havi törlesztőrészletet, ha a forint 260-ig gyengül.

Jóllehet az euró-alapú hitelek továbbra is kapósak, a jegybanki jelentés szerint a devizahiteleken belül egyre inkább teret nyernek a svájci frankban nyújtott kölcsönök. Ezek kockázatosabbak az euró-alapúaknál, mivel a svájci valuta árfolyama hullámzóbb, ráadásul az ottani kamatszintről – amely áttételesen szintén befolyásolja a törlesztőrészleteket – leginkább felfelé képzelhető el elmozdulás. Ez pedig drágíthatja ezeket a kölcsönöket is.

Az MFB nyújtana kedvező kölcsönt a panelfelújításra

Ma tárgyalja a kormány a Panel plusz programot, amelynek keretében a panellakások felújításához nyújtana kedvező feletétellel hitelt a Magyar Fejlesztési Bank. A 20 milliárd forint keretből a lakók saját részéhez lenne felvehető kölcsön. Az egyik varáció szerint akár kamat nélkül vagy a család helyzetéhez igazodó kamattal. Egy átlagos panellakás szokványos felújítása 1,2 millió forintba kerül, amelyből 400 ezer a lakók önrésze. Ebben venne részt az MFB.

a lakók önrésze. Ebben venne részt az MFB. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!