Hírek

2005.05.18. 00:00

Vak kamerák figyelik a teret

Több mint egy hónapja nem működik a Moszkva téri térfigyelő rendszer. A területet és környékét elvileg tizenegy kamera pásztázza.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A téren nem csak galambok vannak. Hajnalban vendégmunkások tömege lepi el a környéket. Ellenük semmit sem tehetnek a hatóság emberei.
[/caption]Tizenegy napja szúrtak meg egy tizenöt éves fiút a Moszkva tér melletti Várfok utcában. A területet figyelő kamerák azonban több mint egy hónapja nincsenek üzemben. – Ha működött volna a rendszer, akkor lenne képünk a támadókról – mondta a Reggelnek Hangyási Sándor II. kerületi rendőrkapitány. – A felvételek segítségével most minden bizonnyal előrébb tartanánk. A térfigyelés azonban hetek óta szünetel. Korábban is voltak fennakadások, de ilyen hosszú kimaradásra még nem volt példa.

A Moszkva tér kameráinak működéséért a Híradástechnika Trade Kft. felel. A cég 2003-ban vette át a feladatot, miután a rendszert kiépítő vállalkozás csődbe ment. – Az üzemszünetet a karbantartási munkák indokolják – mondta a Reggelnek Köveskuti Lajos, a Híradástechnika Trade Kft. ügyvezetője. – A téren lévő összes kamera azért nem működik, mert a központi számítógépet egy hónapja lekapcsoltuk. Ennek oka, hogy a Dékán utca sarkára egy darab új típusú kamerát szeretnénk felszerelni. Ez ugyanis negyedannyiba kerül, mint az eredeti. Az új készülék azonban nem illeszkedik a rendszerhez, ezért külön illesztőegységet kellett beszereznünk hozzá. Ha júniusig ennek ellenére sem boldogulunk, akkor visszakapcsoljuk a számítógépet. Legfeljebb egy kamerával kevesebb lesz.

– Év elején bíztuk meg a működésért felelős céget egy átfogó karbantartás elvégzésével – mondta lapunknak Szalai Tibor, a II. kerületi önkormányzat jegyzője. – A szerződést 780 ezer forintról kötöttük. A rendszer valóban hosszabb ideje nem üzemel, ezért a napokban mindenképpen felkeresem az ügyvezetőt.

A Moszkva tér közbiztonságára évek óta kiemelt figyelmet fordít a rendőrség. Hangyási Sándor szerint a huszonnégy órás rendőri jelenlét sokat javított a helyzeten. – A mostani támadáshoz hasonló eset évek óta nem történt – mondta lapunknak a kapitány. – A téren leginkább az engedély nélküli árusok és a hajnali órákban gyülekező külföldi feketemunkások okoznak gondot. A hatóság az utóbbiak ellen teljesen tehetetlen. Ellenük ugyanis csak akkor lehet fellépni, ha éppen munkavégzésen kapják őket. A téren azonban csak az üzletkötés zajlik.

A téren megkérdezett helyiek szerint lehetne jobb is a helyzet. Király Judit (43) vállalkozó elmondta: – Öt gyermekem van, akik rendszeresen megfordulnak a Moszkva tér környékén. Egyáltalán nem vagyok nyugodt. Féltem őket, sok arra a kétes alak. Ideje volna rendbe tenni a területet. Az ígérgetésekből azonban eddig semmi nem vált valóra. Osztja a véleményét Pádár Tamás (23) tanuló is. – Egyszer egy ismerősömet támadták meg a Moszkva téren. Nem csinált semmit, egyszerűen csak belekötöttek. Szerencsére nekem még nem volt ilyen kellemetlen tapasztalatom. A tér főleg az esti és a hajnali órákban veszélyes. Ha tehetem, olyankor soha nem sétálok arra.

A miniszterelnök fajgyűlöletet sejt

Gyurcsány Ferenc szerint roma származása miatt támadták meg a tizenöt éves Patai Józsefet. A miniszterelnök tegnap elmondta: nem lehet nem észrevenni, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó. Nagyon sokaknak az a meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó fasiszta eszmék újjáéledésének lehetősége – fogalmazott. A rendőrség szerint ezzel szemben jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy a támadást fajgyűlölet miatt követték el.

Kiss Gergely A miniszterelnök fajgyűlöletet sejt Gyurcsány Ferenc szerint roma származása miatt támadták meg a tizenöt éves Patai Józsefet. A miniszterelnök tegnap elmondta: nem lehet nem észrevenni, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó. Nagyon sokaknak az a meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó fasiszta eszmék újjáéledésének lehetősége – fogalmazott. A rendőrség szerint ezzel szemben jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy a támadást fajgyűlölet miatt követték el. A téren nem csak galambok vannak. Hajnalban vendégmunkások tömege lepi el a környéket. Ellenük semmit sem tehetnek a hatóság emberei. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!