Hírek

2005.05.26. 00:00

Új divatot teremthet a német politikai fordulat

Toronyi A.

Még el sem kezdődött a szeptemberre előrehozott német választások kampánya, máris sokan tudni vélik a végeredményt. Győz a konzervatív-liberális ellenzék, s ezzel lezárul Berlinben az 1998 óta hatalmon lévő szociáldemokrata-zöld koalíció korszaka.
Európa politikai hangulatára mindig is meghatározó volt a német politikai-gazdasági valóság befolyása. Ha tehát Schröder kénytelen lesz megválni a kancellári széktől, ez kihathat Németország és jó néhány ország kapcsolatára. Gazdasági szakemberek fellendülést várnak, ami jót tenne olyan országoknak, köztük hazánknak, amelyek erősen kötődnek Németországhoz.
Az alapkérdés azonban az, hogy mi lesz a szövetségi kormány által beiindított programokkal? Közismert, hogy a nem éppen reformbarát országban hozzáláttak a finanszírozhatatlanná váló jóléti állam átszabásához. Megkurtították a szociális juttatásokat, befagyasztották a nyugdíjakat, fizetőssé tettek bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat. Tették ezt az ellenzék jól hallható helyeslése mellett.
A CDU-CSU azért is bólintott rá a vörös–zöld kormány intézkedéseire, mert elmaradt a Helmut Kohl exkancellár által beharangozott keletnémet gazdasági csoda. Vagyis Schröder utódja (feltehetően Angela Merkel) sem tehet majd egyebet, mint folytatja a reformokat.
Ha a jelenlegi kancellár elbukik a választásokon, azt a benyomást keltheti, hogy inkább a távozást választotta, mintsem feladja elveit. Most már csak az a kérdés, a németországi változások maguk után vonják-e a dominóelv alapján a konzervatívok felülkerekedését a választások előtt álló európai országokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!