Hírek

2005.05.10. 00:00

Schneller lesz a bűnbak

A Reggel elsőként számolt be arról, hogy a városvezetés heteken belül dönt Schneller István sorsáról. A főépítészt azzal vádolják, akadályozza a városkép megújítását. Most az elmozdítás hátterét mutatjuk be.

Zsidai Péter

Az üzleti körök érdekeit sértheti Schneller István személye – mondta lapunknak Endrédy István, a városképvédelmi és várostervezési bizottság elnöke. A fideszes politikus szerint nem lehet egyértelműen megítélni Schneller tevékenységét. Annál is inkább, mivel annak rendszerint abban kellett kimerülnie, hogy ingatlanok értékesítésével és bevásárlóközpontok építésével szemben küzdjön. – A fejlemények szerint az üzleti érdekek kerekedtek felül – állapította meg. Endrédy az elmaradt városmegújulással kapcsolatban elmondta, a főépítész a felelősök rangsorában nem az első helyen áll. Ott a város és a koalíciós pártok vezetői találhatók, Schneller csak utánuk következik a felelősséget illetően.

Szőke László szerint a városvezetés bűnbakot keres, és Schneller személyében találta meg azt a vezetőt, akire tizenöt év elmaradt fejlesztéseit ráolvashatja. Az MDF fővárosi frakcióvezetője kijelentette: – Csak egyvalami biztos, Demszky Gábor semmiért sem felelős. Atkári Jánost fejlődésellenesnek bélyegezve már sikerült félreállítani, most a főépítész következik.

Szőke szerint Schneller nem hibáztatható  Demszky Gábor és a koalíciós pártok politikai tehetetlensége miatt. Úgy látja, nem a leváltás miatt most újra hangoztatott modern városképre van szükség, hanem csupán egy élhető, szerthető városra. – A közúti fejlesztések elmaradtak a forgalom növekedésétől. Már a kilencvenes évek közepén késve adták át a Hungária körutat. Ugyanígy lesz az M0-s körgyűrűvel, ha végre elkészül – mondta lapunknak.

Szőke a városképfejlesztésben a belső kerületek rehabilitációját és a városházaudvar kilenc éve ígért rendezését hiányolja. – A IX. kerületi városrehabilitáció sem a városvezetésnek, hanem a tevékeny kerületi polgármesternek köszönhetően indult el. Ezek az ügyek nem Schneller Istvánon múltak – jelentette ki lapunknak.

A Reggel a városvezetés véleményét is szerette volna megtudni. Kérdéseinkkel megkerestük Ikvai-Szabó Imrét, a városrehabilitációval foglalkozó főpolgármester-helyettest. Ikvai annyit mondott, hát ezt most nem tudjuk megbeszélni. A főpolgármester-helyettes távol kívánja tartani magát az ügytől.

Tiba Zsolt főjegyző, aki többször megvédte Schnellert, szintén nem nyilatkozott. Két napig hallgatott arról, mi a véleménye, majd kiadott egy közleményt, hogy Schneller marad. A főépítészt a Védegylet vette pártfogásába, amikor januárban peremkerületi szocialista polgármesterek el akarták mozdítani. Szerintük éppen ő az, aki tizenöt éve a „főváros ingatlanvagyonán élősködő spekulációk útjában áll”. A Védegylet szerint ezek a polgármesterek a maradék zöldterületek beépítéséből, műemléki és városképi jelentőségű épületegyüttesek lerombolásából, a lakóövezetek túlzsúfolásából akarnak hasznot szerezni, hogy csökkentsék a hiányt.

A szocialista kerületek továbbra is kritizálják

A Schneller ellen Demszky Gábornál fellépő egyik polgármester Hajdu László volt a XV. kerületből. A polgármester kérdésünkre elmondta, felhívásuk közzététele óta egyikük sem aktivizálta magát a főépítész ellen. Kifogásaik ugyanakkor megmaradtak. Hajdu elsősorban a településszerkezeti tervet hiányolja, amellyel nyolc éve adós a főépítész. A polgármester szerint emiatt komoly befektetőktől esik el a kerület. – Ha megkérdezi tőlünk egy területről, hogy annak milyen funkciót szán a főváros, nem tudjuk megmondani. Budapest ugyanis az országban egyedüliként nem fogadta el településszerkezeti tervét – panaszkodott lapunknak a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!