Hírek

2005.05.28. 00:00

Pirula feledékenység ellen, időseknek és fiatalabbaknak

Kaliforniában olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely frissíti az emlékezőképességet és más agyi működéseket. A pirula hamarosan piacra kerül.

Tornai Szabolcs

Az amerikai kísérletek igazolták, hogy a CX717-es kódszámú pirula a szándékosan kialvatlan önkénteseknél javítja a figyelmet és a szellemi képességeket. A gyógyszer kifejlesztője, dr. Gary Lynch, a Kaliforniai Egyetem munkatársa azt nyilatkozta, hogy a CX717 várhatóan olyan betegségek kezelésére is alkalmas lesz, mint az Alzheimer-kór. A gyártó cég, a Cortex arról is beszámolt, hogy a pirula nappali aluszékonyság és kóros figyelmetlenség ellen hatékony. Külön előny, hogy egészséges egyének is szedhetik, méghozzá szellemi képességeik frissítésére. Amikor az ember fárad, az agysejtek közti kommunikáció lanyhul. A pirula éppen ezt a kommunikációt élénkíti. Egyelőre semmiféle mellékhatásra nem derült fény. Mivel nem izgató- vagy ajzószerről van szó, nem zavarja meg az alvási szokásokat sem.

A pirulát Angliában is tesztelték, tizennyolc és negyvenöt év közötti férfi önkéntesek közreműködésével. A részt vevők a kísérlet előtti éjszaka jól kialudták magukat, majd a nap folyamán különféle kérdőíveket töltöttek ki. Ezekkel az emlékezetüket, figyelmüket, éberségüket, reakcióidejüket és problémamegoldó képességüket vizsgálták. A nap végén, éjjel 11-kor vagy pirulát vagy placebót vettek be. Majd éjfélkor, 1-kor, 3-kor, 5-kor és reggel 9-kor újabb feladatokat kellett megoldaniuk. Azok, akik a pirulát kapták, látványosan jobban teljesítettek. Így hát óriási várakozás előzi meg a további vizsgálatokat. Aggodalomra ad viszont okot, hogy fejlődésben lévő fiatalok esetében kiszámíthatatlan a huzamos alkalmazás hatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!