Hírek

2005.05.28. 00:00

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

A hét kétségkívül legfontosabb tőkepiaci eseménye a Jegybank Monetáris Tanácsának hétfői döntése volt, melynek értelmében 25 bázisponttal, 0,25 százalékkal csökkentették a jegybanki alapkamat mértékét.

BAMA

Érdekes módon ennek ellenére az állampapírok hozama nem változott, amely azt mutatja, hogy a piaci várakozásokkal megegyező intézkedés történt, így az állampapírok áraiba már korábban beépült a most meglépett kamatcsökkenés. A csökkenő jegybanki alapkamatot viszont a forintpiac is érzékelte, a magyar fizetőeszköz további gyengülésen ment keresztül a hét folyamán, így a hét közepén már 255 forint körüli volt az árfolyama.  A gyengülő forint nemcsak a csökkenő kamatoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a piaci elemzőket egyre inkább aggasztja a költségvetési hiány mértéke, egyre többen vélik úgy, hogy a kiadások szigorítása nélkül nem állítható vissza a magyar gazdaság az egyensúlyi pályára.

A BUX a hetet kisebb – néhány százalékos – emelkedéssel fejezte be. Az emelkedés mögött elsősorban a május közepén közzétett jó első negyedéves jelentések húzódnak meg. Úgy tűnik, a jelentések napvilágra kerülése után több nemzetközi befektető is úgy döntött, hogy a magyar vállalati teljesítményekre alapozva érdemes tovább növelniük a magyar részvények arányát a portfólióikban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!