Hírek

2005.05.13. 00:00

Óvoda a gépek morajában

Aggodalom, tiltakozás, névtelen levél a szerkesztőségnek. Ez övezi az Ipoly utcai építkezést a XIII. kerületben. De meg lehet nyugodni: az óvodásokra mindenki vigyáz. A hely pedig szebb lesz.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="87"] Tokaji Zsolt (34) a tiltakozó kevesek egyike. Félti fiát, Marcit (4)
[/caption]Kétméteres törmelékhegyek, deszkák merednek belőlük az égnek. Csatatér. Ez maradt a házból, amelyet szombaton bontottak le az Ipoly utcai telken. A romhalmokba bele-beleharapnak a markológépek. – Borzalmas – sopánkodik Barna Jánosné (68). – Két házzal odébb lakom, de szombaton ijedtemben kiszaladtam az utcára. Azt hittem, földrengés van.

A Kleopátra Házban lakók is kiverték a balhét. Na és a szegény óvodások ott a szomszédban. Poros trikóban jön ki az egyik építőmunkás az utcára. Kérges ujjai közt cigaretta. – Naná, hogy zaj van – vonja meg a vállát. – Dolgozunk. Ez kérem egy építkezés. A gépek moraja elnyomja az óvodások túloldali zsivaját. A gyerekeket egyébként nemcsak a járókelők féltik. Néhány szülő is tiltakozott. Mi lesz a kicsikkel a zajban, a porban? Na és a két méter, amit elvesznek az óvoda területéből? Kivágják a harmincéves, szép jegenyéket. „Egy aggódó helyi polgár” az újságnak írt levelet. Névtelenül.

Az óvodavezető remegő hangon számol be a helyzetről. – Szeretnénk végre dolgozni – mondja. – A gyerekeinkkel foglalkozni. Higgye el, itt mindenki mindent megtesz azért, hogy a kicsiket a lehető legkevesebb kellemetlenség érje.

Az udvaron játszanak az apróságok. Ki a homokozóban épít, ki a mászókára kapaszkodik fel. Árnyas lombok borulnak föléjük, sok fa és bokor, egy valóságos liget. – Látja? – mutatja az igazgatónő. – Marad itt fa elég. Azt a párat vágják ki ott. Kanadai nyárfák, száll róluk a szösz, tüsszögtek is tőle szegénykéim. A csonkokat pedig már én is kivetettem volna, csak nincs rá pénzem.

A kifogásolt kétméteres sávon töredezett az aszfaltburkolat, tüskések a bokrok, korhadtak a fatörzsek. Helyükön rézsűt alakít ki az építtető. Az igazgatónő örül ennek. – Szebb lesz az egész – mondja. – Százhúsz új fát telepítenek a parkba. Teljes mértékben tekintettel vannak ránk. Azért bontottak szombaton. A pénteki sittelszállítás idejére pedig átvisszük a gyerekeket a másik épületbe. A markológép mellett vízsugár emelkedik fel. Locsolják a sittet, hogy minél kevesebb legyen a por. Vigyáznak a kicsinyekre. A jól megtermett bontásvezető, Kovács Ferenc (45)kesernyésen mosolyog. – Mindig ez van – legyint. – Bezzeg amikor az ő lakásaik épültek – int a Kleopátra Ház felé. – Az nem volt baj?

Jön az építésvezető, munkavédelmi sisakja a kezében. – Nehéz az emberekkel – mondja. – Mindenkit előre tájékoztattunk, mégis botrány van. Egyébként nem értem a szülőket. Ezek az óvónők jó szakemberek, tudnak vigyázni a gyerekekre. Ha én ennyire nem bíznék egy pedagógusban, máshová íratnám be a kölykömet.

Vigyáznak a kicsikre

Hétszintes irodaépületet emelnek az Ipoly utca 5/b–d szám alatt. Két szinten mélygarázst alakítanak ki. Ez lesz a Közlekedési Főfelügyelet új székháza. mögötte, a Thurzó utcai Hétszín Óvoda szomszédságában belső udvart alakítanak ki. A darut nem az óvoda felőli, hanem az Ipoly utcai telekhatáron állítják fel. A terepet legkésőbb 2007. februárig rendezik. Minderről az óvodát részletesen tájékoztatták. Az építésvezető és az intézmény igazgatója tartja a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!