Hírek

2005.05.14. 08:59

Halálos vírus miatt marad el a selejtező

Hegyi Á.

Példátlan döntést hozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amikor a Marburg-vírus terjedése miatt elhalasztott egy világbajnoki selejtezőt.
Az Angola–Algéria találkozót eredetileg június 5-én játszották volna Luandában, a nyugat-afrikai ország fővárosában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban figyelmeztette a FIFA-t, hogy a Marburg-vírus terjedése olyan méreteket öltött, ami mellett már nem lehet biztonságban megrendezni a mérkőzést. Az elmaradt selejtezőt a tervek szerint augusztus 17-én pótolják be. Az angolai szövetség egyébként nem ért egyet a döntéssel, mondván, a járvány epicentruma távol esik a fővárostól.
Az Ebolához hasonló vérzéses lázzal járó vírus megjelenését április elején regisztrálták Angolában a WHO munkatársai. A vér és más emberi testnedvek közvetítésével terjedő halálos kór az ország északi részén, Uige tartományban ütötte fel a fejét, aminek központja, csak pár száz kilométerre van Luandától.
A Marburg-vírust 1967-ben fedezték fel párhuzamosan az egykori Jugoszláviában, valamint a németországi Frankfurtban és Marburgban. A kórokozót feltehetően orvosi kísérletek céljából Ugandából Európába hozott zöldmajmokban találták meg.
A mai napig nem tudni, hogyan terjed a vírus állatról emberre, mint ahogy ellenszert sem sikerült még kifejleszteni. A vírus rendkívül gyorsan dolgozik, legtöbb áldozatával 3–9 napon belül végez. Kezdetben magas láz, fej- és vágtagfájás jelentkezik, majd belső vérzés lép fel, ami a betegek halálát okozza. Angolában eddig 308 beteget találtak, közülük 277-en meghaltak. A Marburg-vírus egyetlen ellenszere a megelőzés, ami Afrikában egyáltalán nem könnyű feladat. Kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a mostani járványt egy olyan fertőzött tű okozta, amivel gyerekeknek adtak be védőoltásokat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!