Hírek

2005.05.12. 19:45

Félmillió forintot kell fizetnie a rendőröknek

Nagy E. D.

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatában megállapította: megsértette a rendőrség Horváth Szilárd személyiségi jogait, amikor a móri vérengzés után összefüggésbe hozta a bűncselekménynyel. Később ugyanis kiderült: azok a fantomrajzok és személyleírások, amelyek ráillettek, nem őt takarták.
A történtek miatt Horváth Szilárd polgári pert indított az Országos Rendőr-főkapitányság ellen. Első fokon félmillió forintot ítélt meg számára a bíróság, másodfokon azonban keresetét elutasították. Thaisz Andrea, Horváth ügyvédje lapunknak azt mondta: ezt támadták meg
a Legfelsőbb Bíróságon. A fellebbviteli fórum pedig ügyfelének adott igazat, így a férfinak jár a félmillió forint. Thaisz és Horváth Szilárd eleinte húszmillió forintot kért a történtek miatt, ám azt a bíróság kifejtette, hogy  ilyen magas összeg nem jellemző a bírói gyakorlatban.
Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője lapunknak azt mondta: miután megkapják az írásbeli döntést, azonnal fizetnek a másik félnek.
Az ügy érdekessége, hogy hiába utalják a pénzt Horváthnak, a perköltséget neki kell állnia. Ami több a perben megítélt
összegnél. Thaisz szerint harmincezer forintot még ügyfelének kell kifizetnie.  

Túl a kiszabott határidőn

A büntetőeljárásról szóló törvény kimondja, hogy a szakértő kirendeléséről készült határozatnak tartalmaznia kell többek között a szakvélemény előterjesztésének határidejét. Azt is meghatározza, hogy

a kirendelő szerv által szabott időpontig kell végeznie feladatával.

A jogszabályok rendelkeznek arról is, ha a szakértő indokolatlanul késlekedik, rendbírsággal sújtható.

a kirendelő szerv által szabott időpontig kell végeznie feladatával.

A jogszabályok rendelkeznek arról is, ha a szakértő indokolatlanul késlekedik, rendbírsággal sújtható. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!