Hírek

2005.05.19. 00:00

Elszökött a gyerekem apja

TARTÁSDÍJ Olvasónk kétéves kisfiának apja német állampolgár. Elismerte a gyermeket, ám nemrégiben végleg hazautazott Németországba. A tartásdíjat nem fizeti. Mit tehet az anya?

BAMA

Nem kell elkeseredni, van megoldás – mondják a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az anya a magyar bírósághoz fordulhat, ahová tartásdíj megállapítása iránti keresetet nyújthat be. Mindössze a férfi adatait kell hozzá tudni. A nevét és az elérhetőségét. Németország és Magyarország között ugyanis létezik jogegyezmény, amelynek alapján az itteni bírói ítéletet végrehajthatják. Az eljárást ugyanúgy lefolytatják, mintha az illető magyar állampolgár lenne. Még egyszerűbb, ha az anya valamelyik panasznapon megy be a bíróságra segítséget kérni – teszi hozzá az ügyvéd. Ott felveszik tőle a keresetet.

Az anya kérhet úgynevezett ideiglenes intézkedést. Azaz nem kell aggódnia amiatt, hogy nem kap gyermektartást addig, míg az ügynek pont nem kerül a végére. A magyar állam megelőlegezheti a tartásdíjat, ha a jogerős bírói ítélet alapján eredménytelen a végrehajtás. Utána behajtják az apán a tartozást. A gyámhatóság nem intézkedhet. Ha hozzá fordulnak, ők is a bíróságnak továbbíthatják az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!