Hírek

2005.05.17. 06:46

Csehország felült a trónra

Csehország története ötödik aranyérmét nyerte az ausztriai jégkorong-világbajnokságon. A döntőben parádés játékkal 3-0-ra verte a címvédő Kanadát.

Szabó Tamás

Az európai együttes gyorsan megszerezte a vezetést. Az 5. percben Jagr keresztpasszát Rucinsky balról ütötte kapura, a korong a jobb oldali kapuvasról a bal oldalira vágódott, onnan középre perdült, az érkező Prospal pedig gyakorlatilag az üres kapuba lőtt. A csehek rendkívül fegyelmezetten játszottak, a kanadaiak ugyan számos helyzetet kidolgoztak, de nem tudtak igazi ziccerbe kerülni. A zárómenetben megint Jagr ugratta ki Rucinskyt, aki ezúttal a bal oldali körből pontosan célzott, a hosszú sarokba bombázta a korongot.

A kanadaiak kétgólos hátrányban az egyenlítés reményében a végén levitték Brodeur kapust, s mezőnyjátékost küldtek a helyére. Ez sem segített, sőt Vasicek a saját harmadából az árván hagyott hálóba lőtte a korongot. A végén még egy kisebb verekedés tarkította a finálét, de ez nem tudta elrontani a győztes örömét.

A csehek önálló államként korábban 1996-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben voltak aranyérmesek. A csapat és a sportág talán legnagyobb klaszszisa, Jaromir Jagr újfent remek formában játszott. Úgy vélte, a szerencse is segített. „Ebben az évben több szerencsénk volt, mint Kanadának – mondta Jagr. – Ők sem nyerhetnek meg mindent. Náluk játszanak a legjobb játékosok, képesek akár 16 hasonló képességű válogatottat is összeállítani. Éppen ezért sokkal értékesebb a diadalunk.” A kanadai szövetségi kapitány, Marc Habscheid is a szerencsét emlegette: „Nem volt szerencsénk a cseh kapu előtt. Akadtak helyzeteink, de a kipattanó korongoknál a második vagy a harmadik kísérletekre egyszerűen nem maradt lehetőségünk. Roppant csalódottak vagyunk.”

A torna legértékesebb játékosának (MVP) a legponterősebb hokist, a kanadai Joe Thorntont (6 gól, 10 gólpassz) választották. A cseh kapus, Vokoun, a kanadai hátvéd, Wade Redden, az orosz csatár, Alekszej Kovaljov volt posztján a legjobb. Az All Star-csapat: Vokoun – Niklas Kronvall (svéd), Marek Zidlicky (cseh) – Thorton, Rick Nash (kanadai), Jagr. A vb-t a helyszínen 323 974-en tekintették meg.

A döntőben:

Csehország–Kanada 3-0

(1-0, 0-0, 2-0)

A harmadik helyért:

Oroszország–Svédország 6-3

(3-2, 3-0, 0-1)

Csehország–Kanada 3-0

(1-0, 0-0, 2-0)

A harmadik helyért:

Oroszország–Svédország 6-3

(3-2, 3-0, 0-1)

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!