Hírek

2005.05.21. 00:00

Budapestet ölelő erdőket akarnak kiirtani, beépíteni

A májusi közgyűlés, csakúgy mint az áprilisi, kétnapos lesz. A legnagyobb vitát feltehetően a főváros településszerkezeti terve váltja majd ki, hiszen hosszú időre meghatározza Budapest fejlődését.

Zsidai P.

[caption id="" align="alignleft" width="131"] Schneller István mégsem távozik?
[/caption]Az utolsó egyeztetést a héten tartották a várostervezési bizottságban. Az ülésen megjelent az előterjesztő, Schneller István főépítész is, de a helyszínen nem vállalta a válaszadást. Azt ígérte a képviselőknek, írásban fogja elküldeni álláspontját még a közgyűlési vita előtt. A bizottság tagjai elsősorban arra voltak kíváncsiak, mit kíván tenni a főépítész a főváros zöldterületeit veszélyeztető kerületi érdekekkel szemben. Ugyanis ez volt Kolber István területfejlesztési miniszter legkomolyabb kifogása a tervvel kapcsolatban.

Schneller hosszú ideje vívja harcát a peremkerületi szocialista polgármesterekkel. Eddig nem engedett nyomásuknak, nem hagyta, hogy a fővárost védő zöldgyűrű sérüljön. Az új tervben azonban már nincs nyoma az ellenállásnak. Kolber István azt írta, nemzetközi összehasonlításban már most is kevés a főváros zöldterülete. Márpedig a tervezet meglévő erdőket akar eltüntetni, amivel az egész főváros klímáját veszélyeztetik. Endrédy István (Fidesz), a bizottság elnöke szerint a főépítész a mindent beépíteni akaró érdekcsoport áldozata lett.

Információink szerint Schneller múlt szerdán találkozott Demszky Gáborral, akihez látható izgalommal indult. Czuk Dorottya, a városháza sajtófőnöke azt mondta lapunknak, időszerű várostervezési kérdésekről tárgyaltak. Azt is nyomatékosította, hogy az ellenkező híresztelésekkel szemben Schneller István marad a főépítész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!