Hírek

2005.05.19. 00:00

Az Erő legyen mindannyiunkkal

Hát megértük! Az az ötezer szerencsés, aki bejutott a budapesti vetítőtermekbe, ma hajnalra már tudja, hogyan adtak mattot a sötétek a világosaknak. Még jó, hogy tudjuk: réges-rég megszületett az új remény.

Király Katalin

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Jedikhez mindig hű vukisereg, Csubakka nemzetsége hősiesen támadásba lendül a Világos Oldal védelmében. Ezúttal ugyan elbuknak, de tudjuk, hogy végül így is, úgy is győz a jó.
[/caption]Huszonhat éve már, hogy ültünk Budapest legszebb mozijában, az Urániában a mór faragású, csupa csicsa nézőtéren. Igazi sósperecet faltunk, pár év múlva az is megszűnt, mint a tízforintos mozijegy. Az Urániában piros bársonyfüggöny lógott a vetítővászon előtt. A terem elsötétült, a függöny zörögve kettévált, és megkezdődött a mese egy meszszi-messzi galaxisról.

Huszonhat évet vártunk George Lucas történetének elejére. Micsoda fickó! Fogta magát, és elkezdett egy mesét a kellős közepén. Tudott valamit, annyi biztos, mert másnapra a meséjéből mítosz lett, valóságos legenda. Az Erőn, amely körülvesz mindannyiunkat, sötét oldala is van meg világos is, jókat lehetett mosolyogni. De a történet ereje nem tűrte a fanyalgást.

Megannyi hős a vásznon! Leia hercegnő a világ legrémesebb frizurájával (mintha két brióst csavartak volna a füle köré), de hát ő a lázadók vezére. És még nő is – ez kellemesen birizgálta a hetvenes években frissen ébredező feminista öntudatunkat. Luke Skywalker, a szegény ember legkisebb fia, akit csak úgy felfedez az akkori castingos tehetségkutató, bizonyos Obi-Wan Kenobi. Megtanítja bekötött szemmel vívni. Úgy látszik, a lézerkardozás a legszorosabb összefüggésben áll a szúnyognyi űrtorpedóromboló-vezetéssel, mert Luke azt is mindjárt tudja, visszakézből. Aztán ott van Han Solo, aki miatt azonnal úgy beleszerettünk Harrison Fordba, hogy az Indiana Jones-filmek egyre gyengülő sorozatát is lenyomtuk önnön torkunkon, zokszó nélkül. Ráadásul mellette ott ült másodpilótája, Csubakka, az óriás vuki, ír szetterhez méltó hullámos, vörös bundában. Meg ne feledkezzünk sokak kedvencéről, a tüneményes ruhacentrifugáról, R2D2-ről! És elválaszthatatlan, arany színű tolmácsrobot társáról, aki nyilván azért olyan, amilyen, hogy a melegeknek is legyen kivel azonosulniuk a mesében.

A végére marad a szörnyű erejű, ijesztő páncélos lovag, Darth Vader. Talán ő az első mesehős, akinek főgonosz és rusnya létére azonnal lelkes rajongótábora támadt. Megnéztük velük az első részt, győztek a jók, és velünk volt az Erő, hogy kibírjuk a következő folytatásig. Jó, jó, később még jöttek ezek-azok. Közülük Yodát, a Jedi-lovag tanítómestert szerettük meg mindnyájan. A kis zöld manó a Dagobah-rendszerben iskolázta időközben kissé összeaszott fejű tanítványát, Luke-ot. Ha nem tetszett neki valami, mindkét vitorla nagyságű füle lekonyult. Lucas mester elkészítette a trilógia ötödik-hatodik részét, végképp győztek a jók, és galaxisszerte kitört a Köztársaság.

Mi pedig nőttünk-nődögéltünk. Férjhez mentünk, megnősültünk, elváltunk, gyermekünk született. A Szovjetunió meg a berlini fal összeomlott, illetve kidőlt a sorból. Megszűnt a Varsói Szerződés, viszont beléptünk a NATO-ba. Szóval, folyt-folydogált az élet, a magán meg a köz is, nem is eseménytelenül. Aztán feltünedeztek a Baljós árnyak, és újra lehetett várni a mesére. Most itt van, véget ért. A lézerkardok technikája tökéllyé fejlődött. Anakint a szeretet átcsábította a Sötét Oldalra. Palpatine győzött. Csakhogy ő nem tudja, amit mi tudunk: hogy huszonnyolc évvel ezelőtt már elvesztette a csatát. Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…

Lucas meséje véget ért, de valami hiányérzet maradt bennünk. Emberöltőnyit várakoztunk a mese közepére. A kör bezárult, és valami visszavonhatatlanul eltűnt az életünkből. Most váltunk reménytelenül és visszavonhatatlanul felnőtté.

Máris kirobbanó siker

Budapesten tizenkét, vidéken huszonkét moziban vetítik mától a Star Wars III. részét. Az éjfél után egy perctől kezdődött világbemutatóra a fővárosban több mint ötezren voltak kíváncsiak, vidéken pedig csaknem kétszer ennyien. Két mozi kivételével mindenütt magyar szinkronnal látható az űrlegenda utolsó része. Jó hír az ínyenceknek, hogy a Palace MOM Park moziban a digitális verzió is megtekinthető. (tsz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!