Hírek

2005.05.10. 00:00

Az egészségügy igazi kérdéseire nincs válasz

Árpási Zoltán

Lépegetünk, lépegetünk a százlépéses úton. A miniszterelnök tegnap újabb huszonegyet megtett a parlamentben, amikor az egészségügy megújítására tervezett intézkedéseket ismertette. El kell ismerni, régen láttunk ennyi ötletet az ágazat megreformálására. Ám ha jobban elmélyedünk a javaslatban, szembe tűnik, hogy a súlypontot a fejlesztésekre helyezték: sürgősségi osztályok, ügyeletek létrehozása, új helikopterbázisok kialakítása, tíz légi jármű, negyven rohamkocsi, nyolcvan mentőautó beszerzése, új mentőállomások építése, az orvosi segítség megérkezése 15 percen belül, kötelező szűrővizsgálatok bevezetése, egyebek. Mind fontos kérdés, amelyek megoldásába elegendő pénz esetén bárki, bármikor belevághat. Valljuk be, ez így nem tűnik átütő reformnak.

A tervezetben ugyanis az egészségügy sok más fontos kérdéséről egyetlen szó nem esik. Például nem olvashatunk a kórházak krónikus pénztelenségéről, az orvosok és a betegek számára egyaránt megalázó hálapénz megszüntetéséről, a rendelőintézetekben uralkodó áldatlan állapotokról, a magán- és az állami rendelések közötti színvonalkülönbségről. Végül csak homályos utalásokat találunk arra nézve, miként tervezik megakadályozni, hogy a nagy gyógyszergyártók orvosokat vásároljanak meg. Amit aztán a drágább gyógyszerekkel velünk fizettetnek meg.

Alighanem ezek az egészségügy igazi kérdései. A válaszokra a jelek szerint még várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!