Hírek

2005.05.30. 06:15

A félidőben átállt a bíró

Döbbenetes hírünk van: a Németországban a bírók kedvencének tartott Bayern Münchent három súlyos játékvezetői tévedés is sújtotta a kupadöntő első félidejében.

Dénes Tamás

Van egy „még döbbenetesebb” hozzátennivaló: egyetlen bajor futballista sem ment neki a játékvezetőnek, s nem anyázott. Kahn sem rohant ki a kapujából, de még Magath sem szólította fel játékosait az ellenfél futballistáinak szétrúgására.

Nem elhanyagolható különbség az itteni és az ottani viszonyok között: a Bayern – a Magyarországon leginkább a tudás magyarázataként megfogalmazott „vád” szerint eurómilliomos – futballistái igazi sportemberek. Nem a legfényesebb előjelek alapján kezdték a kupadöntőt, ugyanis az egyébként általuk fölényesen megnyert bajnokságban kétszer is kikaptak a finálébeli ellenféltől, a Schalkétól. Nem mehettek hát biztosra. Ezért is érintette őket érzékenyen, hogy az első félidőben Vermant kézzel ütötte ki Michael Ballack húszméteres lövése után a labdát, a bíró lesen állította meg a kilépő Pizarrót, így a perui hiába csippentette a kapuba a labdát, az ellenfél következett szabadrúgással. S mindezek tetejébe az első félidő zárásaként Sagnol és Ailton ütközése után a Schalke tizenegyest rúghatott, Lincoln így kiegyenlítette Roy Makaay gólját.

A szünetben a német egyes csatornának nyilatkozó minden érdekelt – visszafogottan bár, de még Rudi Assauer, a Schalke menedzsere is – egybehangzóan  állította: csak azért nem vezet gólokkal a Bayern, mert Florian Mayer játékvezető sorozatosan a kárára téved. Alkalmasint a szünetben felhívták erre a televíziós felvételekkel a bíró figyelmét is, mert a kupa sorsát eldöntő Bayern-találat a második félidőben nyilvánvalóan lesről esett. (A csereként beállt Braco, azaz Haszan Szalihamidzsics szerezte, ezzel nyert a Bayern a Schalke ellen 2-1-re.) Igazságtalanság történt vagy sem – döntse el mindenki maga. Mi arra hajlunk, hogy a mérkőzés egészét tekintve a Bayern rászolgált a győzelemre. A többnyire elég morózus Assauer azt mondta a végén: „mindegy, hogy lesgól volt, lőttek két szabályosat is”. Más véleményen volt csapata kapusa, Frank Rost: „ha kikaptunk volna három-négy góllal, egy szót sem szólnék. De egy lesgóllal elveszíteni a kupát pocsék érzés”.

Felix Magath, az egykori világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, BEK-győztes futballista edzőként első müncheni évében máris duplázott. Hasonló bravúrra legutóbb 1969-ben Branko Zebec volt képes. A Bayern visszaült a trónra, újfent igazzá lett Oliver Kahn híres mondása: „mi mindig csak kölcsönadjuk valakiknek a serleget”.

A Bayern minden kétséget kizáróan Németország legjobb csapata volt ebben az idényben. Elsősorban a tavaszi idényben szerepelt szenzációsan, Uli Hoenessék számára egyedül a Bajnokok Ligája-szereplés okozott bosszúságot. A bajorok a 13. fordulótól (egy fordulót leszámítva) a bajnoki tabella élén álltak, s 14 pontos előnnyel lettek bajnokok. A Kicker osztályzatait alapul véve az idény során a brazil Lúcio és Michael Ballack voltak a csapat legjobbjai. Még náluk is jobb Mehmet Scholl átlagosztályzata, de az immár veteránnak mondható középpályás mindössze két mérkőzést játszott végig az idény során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!