Hírek

2005.05.25. 06:10

A „Colos” rabló máshol is feltűnt

Colos társuk miatt akár le is bukhatnak a budaörsi lövöldöző rablók. Egy feltűnően magas gengsztert láttak a Szerémi úti támadásnál, sőt Móron is.

Szemán László

Egy feltűnően magas férfi is részt vett május 14-én a budaörsi Tescónál történt pénzszállító autó elleni támadásban. Három társa átlagos, 175–180 centiméter magas volt, de ő legalább 190–195 centiméterre nőtt. A négy bűnöző a rendőrök láttán azonnal lőni kezdett a Kalasnyikovokból. Egyikük kézigránátot is dobott a közelítő rendőrök felé. A felrobbanó kézigránát szerterepülő szilánkjai szerencsére nem sebesítettek meg senkit. A támadók még a rendőrök megérkezte előtt combon lőtték az egyik pénzszállító őrt, és harmincmillió forintot zsákmányoltak. A tettesek fejéért összesen ötmillió forint vérdíj jár. Ebből négyet a rendőrség ajánlott fel. Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője tegnap egy rádióadásban maximális védelmet ígért a nyomravezetőknek és a tanúknak is.

Ugyancsak egy feltűnően magas rablót láttak a szemtanúk 2004. augusztus 9-én a XI. kerületben, a Szerémi útnál. Ekkor a négytagú gengszterbanda ugyancsak géppisztolyokból tüzelt a pénzszállító páncélautóra, és kézigránátot is dobtak a tolatva menekülő jármű felé felé. A sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem sikerült megkaparintaniuk a pénzes zsákokat. Ebben az ügyben kétmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel. Mindkét támadás elkövetői gondolkodás nélkül kezdtek tüzelni fegyvereikből. Elvetemültségüket bizonyítja, hogy egyáltalán nem érdekelte őket kívülállók jelenléte. Bár mindkét támadás során a pénzszállítókra, a páncélautókra, illetve a rendőrökre lőttek, ám nem zavarta őket, hogy a tűzvonalban egyszerű állampolgárok is tartózkodtak. Csak a vakszerencsén múlt, hogy a két támadás nem követelt halálos áldozatot. További azonosság a két támadás között, hogy az egyébként bűncselekménnyel szerzett menekülő autójukat mindkét brigád később felgyújtotta.

Az NNI, a BRFK és a Pest megyei rendőr-főkapitányság legjobb erőiből álló különleges csoport a hasonló módszerekkel elkövetett támadásokat elemzi, veti össze egymással és az elkövetőkről rendelkezésre álló információkkal. A budaörsi ügy kapcsán egy mellékszálat is vizsgálnak. Az itt használt terepjárót ugyanis két hónappal korábban egy kőbányai családi ház megtámadásakor zsákmányolták. A X. kerületben is volt egy feltűnően magas férfi a támadók között. Három símaszkos tettes tört be éjszaka a házba. A tulajdonost összeverték, megkötözték, majd a terepjáró kulcsát magukhoz véve elmenekültek.

Ugyancsak vizsgálja a különleges csoport az idén január elején Érden elkövetett rablás körülményeit. Az érdi K&H Bank fiókjának hátsó bejáratánál három rabló közül ketten Kalasnyikovval, illetve valószínűleg Scorpióval lőtték a pénzszállító autót. Közben combon és hason lőtték az egyik pénzszállító őrt, majd egy postai küldeményt tartalmazó zsákkal távoztak. A menekülő autójukat ők is felgyújtották. Egyelőre csupán érdekesség, ám később még jelentősége is lehet annak, hogy a móri bankfiók 2002. május 9-i megtámadásakor is láttak egy különösen magas gengsztert. Több szemtanú is azt vallotta, hogy az ajtóban álló férfi legalább 190–195 centiméter magas, vékony, fehér bőrű férfi volt.

A móri ügyben egyébként még érvényben van az elkövetők fejére kitűzött 25 milliós vérdíj. Annak ellenére, hogy, igaz még csak elsőfokon, de már ítélet is született az ügyben.

Szemtanúkat keres a nyomozócsoport

A budaörsi áruház külső biztonsági kamerái rögzítették a támadás előzményeit és magát a támadást is. A rablók elszántsága, magabiztossága és profizmusa kitűnik a felvételekből is. Nem zavartatták magukat, hogy vásárlók érkeznek autóikon vagy gyalogosan a parkolóba. Az sem érdekelte őket, hogy az áruház bejárata körül sokan várakoztak. Elállták korábban Kőbányáról elrabolt terepjárójukkal a pénzszállító páncélautó útját, és akcióba léptek. Az egyik bizton-sági őrt lábon lőtték, majd az érkező rendőrök felé fordulva tüzelni kezdtek. A felvételen három fekete ruhás, maszkos gengszter látható, a „Colos” nincs köztük. Ő a kamera számára holttérben, takarásban áll.

A nyomozók a képek közzétételével a szemtanúk segítségét kérik. Így például annak a sötét, illetve világos ruhás fiatalembernek a jelentkezését is várják, akik a támadást megelőző fél órában az áruház előtt várakoztak. Egyikük, a világos ruhás valakinek telefonált is. Őket is szeretnék meghallgatni tanúként. Csak úgy, mint a Suzuki sofőrjét is.

Nincs pénzük rendőri kíséretre

Egy-másfél éve már nem kíséri rendőrautó a pénzszállítókat. A rendőrök számára ugyanis ez nem számít alapfeladatnak. A magáncégeknek fizetniük kellene a kíséretért, ám ezt csak a legritkább esetben teszik meg. Pedig a kockázat annak ellenére nagy, hogy az elmúlt két évben az NNI irányításával a pénzszállító autókra szakosodott bandák többségét felszámolták. Legalább 25 fegyveres gengsztert juttattak rács mögé. Két-három banda azonban továbbra is működik. Köztük akár személyi átjárás, kapcsolat is lehet.

A nyomozók a képek közzétételével a szemtanúk segítségét kérik. Így például annak a sötét, illetve világos ruhás fiatalembernek a jelentkezését is várják, akik a támadást megelőző fél órában az áruház előtt várakoztak. Egyikük, a világos ruhás valakinek telefonált is. Őket is szeretnék meghallgatni tanúként. Csak úgy, mint a Suzuki sofőrjét is. Nincs pénzük rendőri kíséretre Egy-másfél éve már nem kíséri rendőrautó a pénzszállítókat. A rendőrök számára ugyanis ez nem számít alapfeladatnak. A magáncégeknek fizetniük kellene a kíséretért, ám ezt csak a legritkább esetben teszik meg. Pedig a kockázat annak ellenére nagy, hogy az elmúlt két évben az NNI irányításával a pénzszállító autókra szakosodott bandák többségét felszámolták. Legalább 25 fegyveres gengsztert juttattak rács mögé. Két-három banda azonban továbbra is működik. Köztük akár személyi átjárás, kapcsolat is lehet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!