Hírek

2005.04.14. 08:12

Térkép a Föld népességéről

Miként népesítette be az emberiség a Földet? Ezt tárja fel a National Geographic és az IBM közös, negyvenmillió dolláros költségvetésű, öt évre tervezett programja.

Tornai Szabolcs

A holdra szálláshoz hasonlóan nagy jelentőségű az a kutatási program, amelynek célja az emberiség elterjedésének feltérképezése. Eredményei mérföldkőnek számíthatnak majd a Föld népességének eredetét kutató vizsgálatokban. A genetikai vizsgálat mind az öt földrészre kiterjed, öt évig tart, és negyvenmillió dollárba kerül. A National Geographic és az IBM a világ legjobb szakembereit – genetikusokat, antropológusokat, nyelvészeket –vonja be közös vállalkozásába. A tervek szerint világszerte több mint százezer embertől vesznek DNS-mintát. A laboratóriumi és a számítógépes elemzésekkel remélhetőleg kikerekedik a kép, hogy az emberiség mintegy kétszázezer év alatt hogyan népesítette be a Földet.

A tudomány mai állása szerint az emberiség bölcsője Közép-Afrika, ahonnan a vándorlások hatvanezer éve indultak el. E vándorlások útvonalai nagyjából ismeretesek. A tudósok most a részletes térkép kidolgozását tűzték ki célul. A következő kérdésekre keresik a választ: melyek a legősibb népek Afrikában és a világon? Kik hódították meg elsőként Indiát? Mikor és honnan vándoroltak az első emberek az amerikai földrészre? Hogyan jutottak el az első emberek Ausztráliába? A különféle embercsoportok között mi az eltérések eredete? Lehetséges-e DNS-mintát venni a Homo erectus és más kihalt ősemberfajták maradványaiból?

A programhoz önkéntesek is csatlakozhatnak. A kutatócsoport közlése szerint száz dollárért bárkinek megvizsgálják a génkészletét, és meghatározzák származási vonalát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!