Hírek

2005.04.28. 00:00

Távolodik a 2006-os Európa-bajnokság

Újabb fordulat következhet be a 2006-os Margit-szigeti úszó EB ügyében. A Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület fellebbezést nyújtott be a beruházás útjában álló csáposkút elzárását engedélyező határozat ellen. A kút tizenhatezer lakos vízellátását biztosítja.

Kiss G.

– A vízügyi felügyelőség engedélye több pontban is vitatható – mondta a Reggelnek Hoffmann Lilla, az egyesület jogi szakértője. – A sziget egésze műemléki védettség alatt áll, ezért a határozathozatali eljárásba a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt is be kellett volna vonni. A felügyelőség ezt elmulasztotta. A jogásznő szerint ezzel komoly eljárási hibát vétettek. Emellett a határozatból nem derül ki egyértelműen, hogy a kutat ideiglenesen, vagy véglegesen kívánják-e lezárni. Amennyiben a bő hozamú ivóvízkutat kivonják a forgalomból, akkor már rendkívüli helyzeteben sem lehet újra üzembe helyezni. Hoffmann Lilla szerint ez közérdeksértő lépésnek minősül. Az egyesület a fellebbezést az országos környezetvédelmi főfelügyelőségnek nyújtotta be. Amennyiben elutasító határozat születik, bírósághoz fordulnak. 

Pótolják majd a vizet

A kút lezárását egy kormányrendelet teszi szükségessé. E szerint ugyanis semmilyen beruházás nem engedélyezhető egy működő vízműkút védőzónájában. A Fővárosi Vízművek Rt. a kieső hozamot egy új kút fúrásával kívánja pótolni. Ezt előreláthatólag a Szentendrei-szigetre építik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!