Hírek

2005.04.20. 00:00

Nincs ivóvíz, nincs műtét a kórházban

Hétfőn hajnali fél kettőkor eltört a Bártfai utcai műveseállomás alatt egy főnyomócső. Négy napra víz nélkül maradt a Szent Imre Kórház.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="186"] Garay Éva vezető asszisztens a rendelés előtt vizet oszt a betegeknek
[/caption]A Fővárosi Vízművek fél ötre javította ki a hibát. Az ÁNTSZ most vizsgálja, iható-e a víz. Eredmény csütörtökre várható. Addig a csapokon marad a „nem ivóvíz!” felirat. – Álljon be a lajtos kocsi az udvarra, vödörrel vigyenek fel vizet a betegeknek, hogy tudjanak fürödni! – adja ki már rutinosan az utasítást a fiatal nővér a kórház egyik épületében. Közben szólnak, hogy mindjárt befut két szállítmány ásványvíz.

A Baptista Szeretetszolgálattól és az egyik gyártótól. Percekkel később megérkezik a kamion háromezer liter szénsavmentes ásványvízzel. Ebből még kávét is lehet főzni. Két újabb fehér ruhás hölgy jön bevásárlókocsikkal. – Hozzál műanyag poharakat! – mondja mellette siető kolléganőjének Garay Éva, az érsebészeti szakambulancia vezető aszszisztense. – Szétosztjuk a várakozók között. Rögtön utána kezdjük a rendelést.

Ez így megy minden osztályon. Hol orvosok, hol nővérek mennek vízért. Ki a dolgozóknak viszi, ki a fekvőbetegeknek. Akik végre két nap után meg-fürödhetnek. Szerencsére van miért sietni. Óránként újabb és újabb felajánlások érkeznek. Eddig csaknem négyezer liter vizet küldtek, főként a nagyáruházak és a baptisták.

– Többször előfordul az is, hogy valaki odahajt a kórház gazdasági bejáratához és kipakol több száz liter vizet. Bemutatkozik és elmegy. Még a köszönetet sem várja meg – meséli Szatmári Andrea, a PR osztály vezetője. – De volt olyan áruházvezető is, aki megtagadta a segítséget. Az egyik alkalmazottját azonban mi kezeltük. A hölgy nem sokkal később megérkezett hétszáz liter vízzel. Összegyűjtötte a kollégáival a pénzt.  Azt mondta, ennyivel tartozik nekünk, amiért megmentettük az életét.

Napi huszonötmillió forint kiesés a vízhiány miatt

Eleinte a lajtos kocsiból és kórházi gyógyforrásból dézsával hordták a vizet a dolgozók – meséli fáradtan dr. Mezőfi Miklós orvosigazgató, aki felváltva irányítja a vízellátást és a sajtót. Egy emberként összefogtunk, pániknak nyoma sem volt. Hétszáz betegünk közül hetvenet hazaengedtünk, a műtőblokkok leálltak. A választott műtéteket elnapoltuk, a sürgőseket az ügyeletes kórházakba irányítottuk. Hét végén teljes műszakban dolgozunk, így pótoljuk a lemaradást. A vízhiány miatt napi 20–25 millió forintos a bevételkiesés. Ráadásul a lajtos kocsi 16500 forint óránként. A fővárosi önkormányzat azt ígérte, ez utóbbi költségeit megtéríti.

Tóth Tímea Napi huszonötmillió forint kiesés a vízhiány miatt Eleinte a lajtos kocsiból és kórházi gyógyforrásból dézsával hordták a vizet a dolgozók – meséli fáradtan dr. Mezőfi Miklós orvosigazgató, aki felváltva irányítja a vízellátást és a sajtót. Egy emberként összefogtunk, pániknak nyoma sem volt. Hétszáz betegünk közül hetvenet hazaengedtünk, a műtőblokkok leálltak. A választott műtéteket elnapoltuk, a sürgőseket az ügyeletes kórházakba irányítottuk. Hét végén teljes műszakban dolgozunk, így pótoljuk a lemaradást.

A vízhiány miatt napi 20–25 millió forintos a bevételkiesés. Ráadásul a lajtos kocsi 16500 forint óránként. A fővárosi önkormányzat azt ígérte, ez utóbbi költségeit megtéríti. Garay Éva vezető asszisztens a rendelés előtt vizet oszt a betegeknek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!