Hírek

2005.04.04. 00:00

Jó szó nincs, csak erőszak

A profitéhes ingatlantulajdonos lakbért emel, a kispénzű ősbérlő nem tud fizetni. A történetről március végén írtunk. A tulajdonos ismételt kérésünkre kifejtette álláspontját.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Nem lehet őket megfélemlíteni. Dani József (64) és Dani Józsefné Irén (65) küzdeni fognak.
[/caption]Többszörösére emelné négy idős ember, a pestszentlőrinci Dani és a Németh házaspár lakbérét a ház új tulajdonosa. Az esetről, amelyből bírósági per lett, március 26-i számunkban írtunk. A tulajdonos R-Projekt 2005 Kft. képviselője akkor nem válaszolt kérdéseinkre, újbóli kérésünkre ezt mégis megtette. Kifejtette, társaságuk egyetlen vagyona a Gyömrői úti ingatlan, amelynek megvételekor kölcsönöket vettek fel. Nem gyakorolhatnak méltányosságot, mert akkor kiadásaikat nem tudnák fedezni, állítják. Velük szemben sem méltányos a hitelintézet és a magyar állam.

Kijelentik, nem tudnak és nem is akarnak állami feladatokat átvállalni, és szociális intézményként működni. Ha a bérlő képtelen megfizetni a piaci árnak megfelelő bérleti díjat, ne béreljen ingatlant. Egy szállodában sem adnának ki nekik olcsóbban szobát, példálóznak. Szerintük egyébként méltányosak voltak, amikor a két házaspárnak munkát ajánlottak. Megbízási vagy vállalkozási szerződést kötöttek volna velük, esetleg bejelentették volna őket. Igaz, ez a cégnek nem feltétlenül érte volna meg, ismerik el.

Tagadják, hogy egyik levelükben azt írták volna: ha a bérlők nem fizetnek, lakásaikat három napon belül zárolják.

Fenyegető hangon válaszolt a tulajdonos

A szálloda és a mi bérlakásaink között óriási különbség van – mondja Dani József. – Mi itt nem átmeneti vendégek, hanem ötvenhat éve őslakók vagyunk. Az ügyvédünk szerint ezt várhatóan a bíróság is méltányolja majd. A tulajdonos cég úgy véli, agresszív hangnemmel érheti el célját. Jó szóval nem próbálkoznak. A fenyegető levelet megőriztük, itt van a kezemben.

Az ombudsman nem segíthet

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csak akkor indíthat vizsgálatot, ha a lakó a hatóság vagy a közszolgáltató intézkedését sérelmezi. Ez áll Lenkovics Barnabás Daniéknak küldött válaszában. A bírósághoz jövedelemtől függően költségcsökkentési kérelmet lehet benyújtani.

levelet megőriztük, itt van a kezemben. Az ombudsman nem segíthet Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csak akkor indíthat vizsgálatot, ha a lakó a hatóság vagy a közszolgáltató intézkedését sérelmezi. Ez áll Lenkovics Barnabás Daniéknak küldött válaszában. A bírósághoz jövedelemtől függően költségcsökkentési kérelmet lehet benyújtani. Nem lehet őket megfélemlíteni. Dani József (64) és Dani Józsefné Irén (65) küzdeni fognak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!