Hírek

2005.04.22. 06:41

A pápa jelmondata az igazságot dicsőíti

Félreértéseket oszlat el összeállításában a német Die Welt. A napilap kijelenti: sokan azt hinnék, hogy pápának lenni csupa fényes külsőségből áll. Ezzel szemben a szentatya élete sokkal inkább hasonlít egy cég vezérigazgatójáéhoz. Lakosztályának berendezése is ennek megfelelően néz ki. Már II. János Pál is elhozatta a maga egyszerű bútorait Krakkóból. Nem sokban fog különbözni az övétől XVI. Benedek élete sem.

Gyulay Zoltán

Mielőtt beköltözött volna az apostoli palota harmadik emeletén lévő lakosztályába, együtt fogyasztotta el az ebédjét munkatársaival a Hittani Kongregációból. Elődei reggel 7 órakor miséztek a magánkápolnában, utána reggeli következett néhány vendéggel, majd pedig jöttek a dolgos órák.

Változatlan marad a vatikáni „kormány”: Angelo Sodano volt államtitkár, „miniszterelnök” és a vatikáni „miniszterek” megőrzik posztjukat a pápai megerősítő kinevezés nyomán. A vatikáni kormányzat II. János Pál április 2-án bekövetkezett halála után mondott le. Ezt követően a katolikus egyház kamarása, Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros irányította átmenetileg, az új pápa megválasztásáig az egyházi és vatikáni ügyeket. XVI. Benedek pápa államtitkárnak nevezte ki Angelo Sodano bíborost. A pápával egyidős, ugyancsak 78 éves Sodano bíboros csaknem tizennégy éve a vatikáni államtitkárság vezetője. Most másodszor kapott ilyen megbízatást.

XVI. Benedek püspöki – münchen–freiburgi érseki – kinevezésekor, 1977. március 24-én választotta címerét, amelyet most a pápai kettős kereszt és hármas korona alá helyeztek. Jelmondata Szent János harmadik leveléből való: „Cooperatores veritatis”, azaz „Az igazság együttműködői”. A teljes idézet: „Szeretett testvérem, hűségesen jársz el mindabban, amit a testvérekért teszel, még az idegenekért is, akik bizonyságot is tettek szeretetedről a gyülekezet előtt: jól teszed, ha ezeket az Istenhez méltóan engeded útnak, mert azért a névért indultak el, és semmit sem fogadtak el a pogányoktól. Nekünk tehát fel kell karolnunk az ilyeneket, hogy munkatársakká legyünk az igazságban.” (3Jn). 

A szentatya ruházata egyházi hagyományokat követ

1. A gyűrű - A pápa egyelőre bíborosi gyűrűjét hordja, a pásztrogyűrűt beiktatásakor húzza fel.

2. A reverenda - Fehér színű papi ruhát egyedül a pápa visel. Lenvászonból készült, ujján hímzéssel.

3. A gallér - Vörös színe a kúriai bíborosokkal való szoros kapcsolatot jelképezi.

4. A Vatikán - címere A hímzett hármaskorona és a kulcsok Szent Péter jelképei.

5. Az evangélisták - A hímzések az evangélistákat ábrázolják jelképeikkel: Lukácsot a bikával, Jánost a sassal, Márkot az oroszlánnal és Mátét az angyallal.

6. A stóla - Arannyal hímzett brokát. Az evangélium boldogságának üzenetét jelképezi.

7. A sapkácska - A középkor óta a főpapok egyházi rangjuknak megfelelő színben viselik.

8. A pásztorkereszt - Drágakőből készült.

2. A reverenda Fehér színű papi ruhát egyedül a pápa visel. Lenvászonból készült, ujján hímzéssel

3. A gallér Vörös színe a kúriai bíborosokkal való szoros kapcsolatot jelképezi

4. A Vatikán címere A hímzett hármaskorona és a kulcsok Szent Péter jelképei

5. Az evangélisták A hímzések az evangélistákat ábrázolják jelképeikkel: Lukácsot a bikával, Jánost a sassal, Márkot az oroszlánnal és Mátét az angyallal.

6. A stóla Arannyal hímzett brokát. Az evangélium boldogságának üzenetét jelképezi

7. A sapkácska A középkor óta a főpapok egyházi rangjuknak megfelelő színben viselik

8. A pásztorkereszt Drágakőből készült -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!