Hírek

2005.02.02. 00:00

Kóros unatkozástól óvják az állatkert lakóit

Kiss Gergely

Szakemberek szerint, az állatkert lakóinak legnagyobb ellensége az unalom. A mesterséges életkörülmények ugyanis semmilyen erőfeszítésre nem sarkallják őket. Mindent készen kapnak, míg a természetben egész nap táplálék után kutatnak vagy éppen menekülnek. Ezért a szakemberek egyik fő feladata, hogy gazdagabbá, izgalmasabbá tegyék környezetüket. A kérdésről háromnapos tanácskozást tartottak a fővárosi állatkertben. 

– Célunk az, hogy különböző programokat dolgozzunk ki az állatok számára – mondta lapunknak Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert munkatársa. Az unalomtól ugyanis elveszíthetik életkedvüket, megbetegedhetnek. Életük megrövidül, szaporodásuk visszaesik.

– Az egyik lehetőség, hogy megnehezítjük számukra a táplálékszerzést – mondta Hanga. A gorilláknak időnként már most is egy mesterséges termeszvárból kell kipiszkálniuk a csemegéket. Ráadásul ezeket csak botokkal érhetik el. A mangusztáknak ugyanezt kivájt sütőtökökből kell megtenniük.

Egyes nagymacskák húsadagját faágra függesztik, így azt csak a magasba ugorva érhetik el. Az emberszabású majmok még a festészetre is rábírhatók. A néhány éve elpusztult Lajoska nevű orangután több festménnyel gazdagította a fővárosi állatkertet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!