Hírek

2005.01.14. 07:24

Nagy próbatétel a törlesztés

Címkék#Vélemény

Kihirdetésre vár a Fészek-rakó programról szóló, februártól érvényes jogszabály. Lapunk arról készített összeállítást, hogy a különféle kedvezményezett csoportok milyen feltétellel juthatnak lakáshoz.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Sokak számára állami segítségnyújtás nélkül csak álom maradna a kiszemelt lakás
[/caption]Tatár Attilával, a Bankweb szakértőjével készítettünk számítást harminc év alatti, de gyermektelen pár lakásvásárlási igényeire is. Az állami kezességvállalás díja nem tisztázott. Egyes nyilatkozatok szerint évi két százalék, mások szerint viszont idén ezt nem kell megfizetni. Ezért a számításoknál külön tüntettük fel a kezességvállalási mértéket.

Ha tehát egy gyermektelen fiatal pár, aki például egészségügyi okokból nem vállalhat gyermeket, új lakást vásárol 14 millió forintért, akkor a következők szerint alakul a havi kiadása. Rendelkeznek 1,5 millió forint saját tőkével, azaz a vételár valamivel több mint tíz százalékával. A banktól kaphatnak hétmillió forint állami kamattámogatással rendelkező hitelt, illetve öt és fél millió forint állami kezességvállalásos kölcsönt. A futamidő húsz év. Az előző havi törlesztőrészlet 61, a második havi 50 ezer forint. Az állami garancia díja évi két százalék. Ez évi 110 ezer forint, azaz havi 9,2 ezer forint. A teljes havi részlet tehát 120 ezer 200 forint. Abban az esetben, ha ez a fia-tal pár vállal két gyereket, más a helyzet. A gyerekeknek legkésőbb nyolc év alatt kell megszületniük. Ez esetben kaphatnak 2,4 millió forint vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást. Az önrész 1,5 millió forint. Szükséges a vásárláshoz
a hétmillió forintos állami kamattámogatásos jelzáloghitel, és 3,1 millió forintos kölcsön állami kezességvállalás mellett.

A futamidő húsz év. Ez esetben a kiegészítő kamattámogatású hitel után havi 61, a kezességvállalásos kölcsön után havi 28 ezer forintot kell törleszteni. Az állami garancia díja havi 5200 forint. A teljes havi törlesztés összege tehát 94 ezer kétszáz forint. Ha egy gyermekes fiatal párral számolunk és szintén a 14 millió forint értékű új lakással, akkor a másfél milliós önerő mellett 900 ezer forint a szociálpolitikai támogatás. A teljes havi törlesztés pedig 110 ezer 700 forint.

Nem lendíti fel a piacot az új kormányprogram

Pfandler Katalin, az In-terestate Rt. elnök-igazgatója, a Magyar Lakásépítők Szövetsége és a Magyar Ingatlan Szövetség elnökségi tagja szerint legfeljebb egy 50 négyzetméteres új lakás vehető 15 millióért. Szerencsés esetben. Az 1–1,5 szobás otthon átmenetileg egy-két ember számára elég. Kérdés, miként lépnek tovább, ha kinövik. A Fészekrakó program nem lendíti föl a lakásépítési piacot, hiszen az állam csak a kölcsönfelvétel feltételeit könnyíti. Ha viszont valaki nem tud havi százezer forint körüli törlesztőrészleteket fizetni, akkor lakást sem tud venni. A program révén akár tízezer lakást is megvehetnek a fiatalok, mondják a derűlátó elemzők. Pfandler Katalin szerint legfeljebb két-három ezerre lesz kereslet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!