Hírek

2005.01.14. 08:36

Műválság a Közel-Keleten

Újabb fordulatot vett az állítólagos orosz–szíriai rakétaüzlet ügye. Ivanov védelmi miniszter határozottan cáfolt.

Csák E.

Az izraeli kormányfő üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, kérve, hogy Moszkva ne adjon el rakétákat Szíriának. Ariel Saron szerint a szóban forgó fegyverüzlet „veszélybe sodorná Izraelt, és e rakéták a (libanoni síita) Hezbollah vagy más, damaszkuszi központú terrorszervezetek kezébe kerülhetnének”. A rakéták nem módosítanák a stratégiai egyensúlyt, de valós veszélyt jelentenének a polgári légi közlekedés számára – tette hozzá a szóvivő.

A rakétabotrányt egy orosz és egy izraeli lap egyidejű közlése robbantotta ki. Eszerint Oroszország 18 nagy pontosságú harcászati rakétát készül eladni Szíriának. A megállapodást állítólag Basar Asszad szír elnök január végi moszkvai útja során írták volna alá. Az Egyesült Államok természetesen azonnal válaszlépéseket helyezett kilátásába. Diplomáciai tárgyalássorozat kezdődött a békés megoldás érdekében. Ezzel párhozamosan viszont a sajtó tovább vájkált a témában. Az izraeli TV2 csatorna azt állította: az Iszkander-E harcászati rakétákon kívül az oroszok Igla-CA–18 típusú fegyvereket is adnak Szíriának, amelyekkel lelőhetők az áthaladó repülőgépek.

Ruszlan Puhov, az Orosz Stratégiai Kutatóintézet igazgatója szerint mesterségesen keltett hisztériáról van szó. Moszkva a hordozható Igla rakéták szállítását izraeli kérésre már korábban leállította; büntetést is fizetett emiatt Szíriának. A korszerű Iszkander hadba állítása felborítaná a térség katonai egyensúlyát. Eladása azért is valószínűtlen, mert Szíriának nincs pénze a megvásárlására.

Szergej Ivanov: nincs tárgyalás Szíriával

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter Washingtonban határozottan cáfolta, hogy Oroszország rakétákat kívánna eladni Szíriának. – Semmilyen tárgyalást nem folytatunk Szíriával rakétákról. Nincs tárgyalás Szíriával – jelentette ki sajtótájékoztatóján helyi idő szerint szerdán az orosz védelmi tárca irányítója. Szergej Ivanov hozzátette: Oroszország ugyanakkor nem korlátozza külföldi rakétaeladásait. Az új orosz rakétafejlesztési tervekre vonatkozó kérdésre Szergej Ivanov leszögezte: „Oroszország atomnagyhatalom volt, ma is az, és az is marad. Új, hatékonyabb, pontosabb és nagyobb teljesítményű rakétarendszereket fogunk kifejleszteni.” Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindezt nem a hidegháború szellemében teszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!