Hírek

2005.01.02. 19:36

Keresztül Magyarországon

BAMA

Szolnok ELADÁS Társasház építését tervezik annak a családi háznak a helyén, amelyben egykor August von Pettenkofen osztrák festő alkotott. A Tisza-parti családi ház jelenlegi tulajdonosa az ingatlan eladása mellett döntött, az épület nem áll semmilyen műemléki védelem alatt. (fc)

Kapuvár FAMATUZSÁLEMEK A kapuvári önkormányzat védelem alá helyezte az évszázados fakülönlegességeket.
A közeljövőben tájékoztató táblákkal hívják fel rájuk a figyelmet, melynek megvalósítására 200 ezer forintot különít majd el a képviselő-testület. (fc)

Visonta ERŐMŰ A Mátrai Erőmű Rt. a 3 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás felhasználásával növeli a füstgáz-kéntelenítő hatásfokát.
A társaság ezzel eleget tesz az Európai Unió kén-dioxid-kibocsátási normáinak, amelyek 2005-től hatályosak. A fejlesztés március közepétől lehetővé teszi valamennyi blokk füstgázának egyidejű kéntelenítését. (fc)

Sellye VÍZTISZTÍTÓ Elkészült a napokban a strand víztisztító berendezése, a próbaüzemre a tervek szerint márciusban kerül sor. A mintegy 94 millió forintos pályázati támogatásból megvalósult berendezésnek köszönhetően a következő szezontól az eddigieknél lényegesen jobb minőségű, gázoktól mentes vízben fürdőzhetnek majd a strandolók. (bb)

Békéscsaba BARNEVÁL A Békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft. (Barnevál) többségi tulajdonosának (Carnex)képviselői január 3-ra halasztották a döntést az ezer embert foglalkoztató gyár sorsát illetően.
A Carnex még nem tett le a gyár további működtetéséről, de olyan gondokkal küzd, melyeket mindenképpen orvosolni kellene. (csr)

Nyíregyháza REPÜLŐTÉR A központi területfejlesztési célelőirányzat 110 millió forintos támogatásával továbbfejlesztik a nyíregyházi repülőteret. A támogatást a reptér tulajdonosa, a nyíregyházi önkormányzat 25 százalék mértékű saját forrással egészíti ki. A közel 140 millió forint értékű fejlesztés 2005. végére fejeződik be. (fc)

Kecskemét OKTATÁS Január 1-jétől a világhírű kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet a legmagasabb szintű magyarországi zenei felsőoktatási intézményhez, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez tartozik. Erdei Péter, a kecskeméti intézet főigazgatója elmondta, hogy ez az átalakulás azt jelenti: valójában a felsőoktatás részévé válnak. (mgy)

Barcs RÉGÉSZEK Horvát és magyar régészek kutatják hamarosan a Dráva medrét. A közös pályázatok elbírálása után hozzákezdhetnek a víz alatti kutatáshoz. Két helyszínen – a Dráván Barcs magasságában és a horvátországi Vinkovcinál – merülnek majd, ahol eddig még nem került sor kutatásokra. A régészek sok jelentős leletre számítanak, hiszen a folyó fontos vízi út volt a történelem során. (nl)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!