Hírek

2004.12.06. 06:06

Megosztott ország az ország megosztottságáról

Gyulay Zoltán

Állásfoglalásra hívták a választásra jogosultakat vasárnap. A Magyarok Világszövetsége arra kérte az igent, hogy a határon túli magyarok is kaphassanak magyar állampolgárságot. A Munkáspárt megálljt akar parancsolni az egészségügy privatizációjának.

Nem szeretünk népszavazni. Megtudtuk már tizenöt esztendeje is. Akkor a szabad demokraták szólították urnához a közvéleményt, egy főkérdésben, valamint jó taktikai érzékből hozzácsapott három mellékkérdésben. A „négyigenes népszavazáson” csekély, bár az érvényességhez elegendő volt a részvételi kedv. És mindössze egyetlen vokson múlott, hogy átment a próbán. A NATO-csatlakozásról, majd az európai uniós belépésről rendezett referendumon még lanyhább volt az érdeklődés. Ezúttal a polgárok több mint egyharmada szavazott.

Kétmillió-nyolcezervalahány azonos válasz kell ahhoz, hogy a két föltett kérdésben döntés is szülessék. Ám a vasárnapi legfontosabb kérdés ezúttal is így hangzott: vajon melyik oldal tudta jobban mozgósítani a híveit? A mindig is jól szervezett és fegyelmezett baloldali tábor vagy pedig az érzelmek oldalárol közelítő konzervatívok? A felelet mindenki előtt ismertté vált.

Újból urnákhoz járulunk nemsokára. Az európai alkotmányról kell döntenünk. Csak addigra bele ne fáradjunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!