Hírek

2004.11.25. 00:01

Szén-monoxid érzékelők az otthonokban

Az utóbbi időben egyre több szén-monoxid-mérgezéses tragédiáról számol be a média. A fűtőberendezések gondos karbantartásán kívül a gázérzékelő készülékek alkalmazása is elengedhetetlennek tűnik.

Tornai Szabolcs

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, ezért belélegzésekor az ember nem érzékeli. Ha egy öngyilkosjelölt évtizedekkel ezelőtt kinyitotta a gázcsapot, azért halhatott meg, mert akkoriban a városi (vagy „világító”) gáz nagy százalékban CO-t tartalmazott. Azóta az ország mindenütt áttért a földgázra, amely nem tartalmaz CO-t.

 

 




Szénmonoxid-érzékelők:

http://www.addel.hu/template/temp1/products.php?storeid=570&prcategory=8158

http://www.addel.hu/template/temp1/products.php?storeid=368&prcategory=2441

http://www.pannonair.hu/biztframe1.htm

http://www.kertberendezes.hu/gazjelzo/


Az egyre több mérgezéses tragédia oka az elhanyagolt vagy hibás fűtőberendezés. De veszélyforrás az is, ha vihar esetén a szél visszafújja a gázt a kéményből, és ilyenkor a kazán műszere nem érzékeli  a visszaáramló égésterméket.

A megfelelő szellőztetés hiánya is bajt okozhat. A kis helyre bezsúfolt kazán nem kap elég levegőt, így kényszerűségből kintről, a kéményen át szívja azt. Régi parasztházakban, ahol nem volt szigetelés, az állandó huzat többnyire megóvta az embereket a CO-mérgezéstől.
Gond lehet a régebbi kandallók használatából is, főként ha a tulajdonos kényelemből túlságosan megtömi, és nincs megfelelő huzat.
Az emberi gyarlóság tipikus esete, amikor a kémény nincsen kipucoltatva. Ezért az első számú teendő a megfelelő karbantartás. Elővigyázatosságból azonban tanácsos CO-érzékelőt vásárolni.

A CO-detektorok 2002 óta áramlanak be az országba. Főként Kanadából, az USA-ból, Németországból és Kínából. Csak olyan készüléket szabad megvásárolni, amely a KERMI vagy a Gazdasági Minisztérium engedélyével rendelkezik. A piacon kapható detektor olcsó ugyan, de valószínűleg nem megbízható.

A legkorszerűbbek az intelligens detektorok. Ezek számos feladatot ellátnak. Megjegyzik például a nap során mért legmagasabb értéket. Jelzik az elem merülését, sőt a készülékek az esetleges saját meghibásodásukra is figyelmeztetnek. A riasztást több fokozatban végzik.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!