Hírek

2004.11.08. 01:43

Magyar párt alakult Ukrajnában

BAMA

Kovács Miklós elnök

Történész 1967-ben született Szürtében. Tanulmányokat folytatott Budapesten, az ELTE politológiai tanszékén, a Századvég iskolában és az Egyesült Államokban. Két alkalommal választották meg az ungvári járási tanács képviselőjévé. 1996-tól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. 1998-tól az ukrán parlament képviselője.

„KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt néven pártot alapított és Viktor Juscsenko ukrán elnökjelölt támogatása mellett döntött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungváron.

A tanácskozáson Kovács Miklós kifejtette: a KMKSZ eddig nem vett részt az elnökválasztási küzdelemben, mert egyik jelölt sem volt hajlandó érdemben tárgyalni magyar érdekekről. Mivel a választások második fordulójába bejutott két jelölt majdnem döntetlenre áll, felértékelődtek a kárpátaljai magyarok szavazatai. Ezt az is jelzi, hogy a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés jelöltje a KMKSZ támogatását kérte. Viktor Juscsenko a több mint 40 ezres tagságú magyar szervezet segítsége fejében vállalta, hogy elnökké választása esetén támogatja a Tiszamelléki járás és a magyar tankerület létrehozását. Egyetért a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kiterjesztésével is. Kovács hangsúlyozta: az elnökválasztás második fordulójában meg kell szüntetni azt a visszás helyzetet, hogy eddig a kárpátaljai magyarok az Ukrajnát Oroszország felé húzó elnökjelöltet támogatták voksaikkal.

A KMKSZ választmánya nyilatkozatában felszólította a magyarországi választópolgárokat, hogy december 5-én szavazzanak igennel a határon túli magyarok kettős állampolgárságára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!