Hírek

2004.11.10. 01:56

A kőbányai Újhegy alatt termálkincset rejt a mély

Izing Antal

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] Az Óhegyen idén nyáron egy férfi alatt beszakadt a föld, tíz métert zuhant és meghalt. A baleset és az újhegyi forrás felfedezése között az lehet az összefüggés, hogy a terület alatt barlangrendszer található.
[/caption]A Reggel értesülése szerint bő hozamú termálforrásra bukkantak Kőbányán. A termálkincs létét egy tanulmány feltételezi.

Andó Sándor polgármester és Kaszab Csaba alpolgármester hétfőn a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. műszaki igazgatójával találkozott. Ez a cég a fővárosi gyógyvízkincs kezelője. Elhangzott, hogy Kőbányának először is meg kell szereznie a vízügyi szakhatóság engedélyeit. Eredményes kutatófúrásokat kell végeztetnie, s akkor a társaság a kerületnek mindenben segít. „Az Újhegyi uszoda szerencsére annyira kihasznált, hogy kirúgja az oldalát”, fogalmaz Varga Lajos igazgató.

Szerencse a szerencsében, hogy a 76 ezer lakosú Kőbánya új termálkincsét a tanulmány a négyhektáros Sportliget alá helyezi. Ez az Újhegyi uszoda mögött van. 1800-2000 méter mélységben, 65-72 Celsius-fokos vízre számítanak, amelyből nyomástól függően percenként 300-800 liternyi törhetne fel. Lenne alapja az 1,2 milliárdos fürdőberuházásnak. A gyógyvíz önmagában nem üzlet. A hozzá kapcsolódó szolgáltatásban rejlik a térségfejlesztés lehetősége. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!