Atlétika

2024.05.27. 13:27

Kovács Alexandra közel harmincéves U20-as csúcsot döntött meg

Május utolsó hétvégéjén két olyan jelentős viadalt is rendeztek a válogatott atlétáknak, ahol békéscsabai sportoló is elrajtolt. Oláh Barbara a felvidéki Búrszentmiklóson (Borsky Mikulás) 10 kilométeren gyalogolt, másodpercre ugyanannyi időt, amit az U20-asok között a klubtárs Kovács Alexandra, aki viszont ezzel egy 28 éve érvényes országos csúcsot adott át a múltnak.

Gajdács Pál

A közelgő, június 6-án kezdődő felnőtt római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság előtt sűrűsödnek a versenyek itthon és külföldön egyaránt. A szlovákiai Búrszentmiklóson (Borsky Mikulás) 55. alkalommal rendeztek gyaloglóversenyt. A WA Silver Tours kategóriájú nemzetközi megmérettetésen a Kopp Békéscsabai AC négy gyaloglóval képviselte a klubot a 10 km-es távon. A verseny ideális környezetben, nagyon jó minőségű versenypályán zajlott.

Kovács Alexandra

A kétszeres olimpikon Oláh Barbara a műtét utáni felépülése óta először állt rajthoz. Örömteli, hogy 10 km-en új egyéni csúccsal a honfitárs 46,00 perces időt gyalogló Spiller Tiziana mögött negyedikként 46:22 perc alatt ért célba, így bizakodva várhatja a római Európa-bajnokságra utazó magyar csapat kihirdetését. 

Kovács Alexandra ugyanezen a távon, de az U20-as korosztályban indult és megnyerte a versenyt 46:22 perces idővel és ezzel 28 éves országos U20-as csúcsot döntött meg. A régi rekordot Tóth Barbara tartotta 46:24 perccel. Urbanikné Rosza Mária másik tanítványa, Bor Bernadett ugyanitt egyéni csúccsal negyedik helyezést ért el, 51:53-as idővel. 

IGY_9755
Oláh Barbara 
Fotó: Imre György

A férfiak U20-askorosztályában Bor Benjámin ezüstérmet szerzett, 45:42-es időeredménnyel.

A békéscsabaiak másik válogatott versenyzője, a gerelyhajító Bogdán Annabella a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú Magyar Nagydíjsorozat részeként megrendezett versenyen indult a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban vasárnap. A Varga Lőrinc által felkészített sportoló 57,78 méterig jutott, ami ugyancsak bizakodásra adhat okot az Eb-csapat kihirdetése előtt. A számot a japán Ueda Momone nyerte 61,15 méterrel.

A fővárosi viadalon a Honvéd sprintere, Takács Boglárka két számban is megdöntötte az országos csúcsot. Előbb 100 méteren repesztett 11,11 másodperces rekordot, majd 200-on is, ahol 22,71 másodperc alatt ért célba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában