Röplabda

2024.02.18. 19:03

Megszenvedett az Újpesttel, de előnyben a Békéscsaba - galériával

Nem történt meglepetés, a Swietelsky-Békéscsaba győzelmével zárult vasárnap a Viharsarokban az Újpesti TE elleni első, a 3:0-s siker ellenére korántsem annyira sima extraligás negyeddöntő első felvonása.

Gajdács Pál

Swietelsky-Békéscsaba–Újpesti TE 3:0

Fotó: Imre György

Meglepte vendéglátóját az Újpest, amely 2:2 után egymás után négy (!) sikeres sánccal (ebből Ambrosio Melani egymaga hármat jegyzett), és egy ötös sorozattal már a meccs elején elhúzott. Az UTE egy ideig tartotta a különbséget, majd olyan történt, ami azért meglehetősen ritkán szokott, a Békéscsaba egy tizennégyes (!) sorozatot rakott össze. Pont azzal a fegyverrel élt, amivel korábban a lilák, a kiváló sáncmunkával, amiből főként Pintér Andrea vette ki a részét, miközben beindultak a csabai nehéztüzérek is. Valamennyire észhez tértek a vendégek, és egy 8:3-as rohammal négy pontra feljöttek, de a szett így is a csabaiaké lett, amit Bodnár Dorottya egy pontot érő sánccal fejezett be.

Úgy tűnt, tanult az első szett tapasztalataiból a Békéscsaba, ugyanis nem engedte el ellenfelét az elején. A hárompontos előny azonban nem számít nagynak, és a fővárosiak főként Whitney James szorgosságának köszönhetően fordítottak egyet az álláson. Margarita Stepanenko vette kézbe az irányítást, de csak pillanatokra lélegezhetett fel a társaival, ugyanis a vendégek a bolgár Aleksandra Milanova pontjaival (két ászt is ütött) immáron komolyabb különbséget alakítottak ki. 

A csabaiak nem találták a ritmust, Tóth Gábor pedig kénytelen volt a sérülésből visszatérő feladót, Cansu Aydinogullarit is pályára küldeni. Hihetetlenül hektikus volt a mérkőzés, most a Csaba csinált egy nagy – hatos – szériát, átvéve a vezetést. Maradt fordulat erre a játékra, a harcos újpestiek nyithattak a szettért, de a kék-fehérek egy hibát kihasználva, majd Glemboczki Zóra blokkjával érvényesítették az akaratukat.

Jót tett a csabai lelkeknek a kicsikart szettgyőzelem, a harmadik felvonást ugyanis egy 4:0-val kezdték. Kevésbé hullámzott a játékuk, és a játszma közepén már egészen jól „nézett” ki az eredményjelző, persze hat pontos differenciánál még azért nem lehetett hátradőlni. A ponterős Stepanenko-Paszkova-Kaneva kettős mellé Bodnár Dorottya is felzárkózott, aki fantasztikusan nyitott, zsinórban négy ásszal sokkolta az ellenfelet. Pintér Andrea pontjával 13 meccslabdája volt a Csabának, végül csak egyet elpuskázva Paszkova-Kaneva tett pontot az érdekes forgatókönyv alapján íródó ütközet végére.

Az egyik fél három győzelméig tartó negyeddöntő állása: 1:0 a Békéscsaba javára.

Tóth Gábor: – Aki pályára lépett, mindenki hozzátett valamit a sikerünkhöz. Kiemelném, hogy a két feladó jól működik együtt a mérkőzéseken is. Rékával sikerült bejutnunk a Magyar Kupa döntőjébe, amikor Cansu sérüléssel küzdött, aki pedig most be tudott jönni úgy, hogy lendítsen a csapaton. Ugyanez igaz a szélső ütőkre is, ebből a szempontból elégedettek lehetünk. Egy nullára vezetünk, itt már nem számít semmi más, csak a győzelem, úgyhogy pozitívan tekintek az elkövetkező időszakra, annál is inkább, mivel szükségünk van arra, hogy a lehető leghamarabb jól ki tudjunk jönni a mérkőzésekből, hiszen rengeteg találkozó vár ránk itthon és a nemzetközi porondon is.

Horváth András: – Az első játszmában nagy előnyről ért utol minket a Csaba, megakadtunk teljesen és hosszú ideig nem találtuk a megoldást. Ez megnehezítette a további munkánkat, illetve a második játszma végjátékának elvesztése nyomta rá a bélyegét a harmadik szettre. A három nullás eredmény nem biztos, hogy hűen tükrözi a látottakat, nekünk dolgoznunk kell, szerdán van a következő alkalmunk arra, hogy bizonyítsunk: méltó ellenfele vagyunk a Békéscsabának.

Folytatás: szerdán 19 órakor a fővárosban.

Swietelsky-Békéscsaba–Újpesti TE 3:0 (20, 24, 12)

Extraliga női mérkőzés, negyeddöntő, 1. találkozó. Békéscsaba, 780 néző. V.: Tillmann Gyula, Sík Barbara. 

Békéscsaba: Paszkova-Kaneva 12, Pintér A. 9, Stepanenko 17, Glemboczki 5, Bodnár 8, Kotormán. Csere: Molcsányi (liberó), Strumilo 3, Aydinogullari 1, Kump. Vezetőedző: Tóth Gábor.

UTE: Milanova 8, Kilyénfalvi 4, Kindelan 2, Whitney 12, Ambrosio 7, Moreno Borrero 3. Csere: Baksa P., Dömsödi (liberók), Dani 7, Sziládi, Boskó. Vezetőedző: Horváth András.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 2:5, 5:7, 6:11, 20:11, 23:19. 2. szett: 4:1, 5:5, 7:9, 12:11, 15:20, 21:20, 23:24. 3. szett: 4:0, 8:2, 14:8, 23:11.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában