2024.05.14. 07:00
Idén sem volt hiány kolbászból, borból és pálinkából Jaminában - videóval
A Jaminai Közösségi Házban működő Stark Adolf Kertbarát Kör hétfőn délután immár hetedik alkalommal rendezte meg a szárazkolbász, bor és pálinka mustrát.
A mustrára nemcsak a kertbarát kör tagjai nevezhetnek, hanem bárki, aki maga készít kolbászt, vagy saját termesztésű szőlőből bort, valamint különböző gyümölcsökből pálinkát.
![kolbász, bor, pálinka, mustra, Jamina](https://cdn.beol.hu/2024/05/IHr5Z8QD6c-_c714GzZNIdsMhKsyF5LcmAIEaHQANpg/fit/1200/674/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhMWUxMDQ0NWI2YjQ2ZmE4ODZjMTVmZWNhOGNkZjE5.jpg)
Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, szervezetük idén ünnepli alapításának 64. évfordulóját. Kezdetben csak a kertbarátok tagjai számára hirdették meg ezt a versenyt, majd később bevonták a társkertbarát köröket is. Két évvel ezelőtt azonban úgy döntöttek, hogy városi szinten is megnyitják ezt a lehetőséget.
Saját készítésű kolbászt, bort, pálinkát értékeltek
A benevezett saját készítésű termékeket egy négytagú zsűri értékelte szakmai szempontok alapján, melynek tagjai Mihály László, a Csabai Pálinka Klub elnöke, Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, Nagy Péter borász és Nagy Ferenc alpolgármester volt.
Nagy Péter borász elmondta, voltak olyanok, akik komolyan vették a borászatot, és igyekeztek minőségi borokat készíteni. A verseny szabályzata szerint a borokat helyi szőlőből kell előállítani. Az értékelt fehér borok között akadtak kifejezetten szép, vékony és gyümölcsös ízvilágúak. Nem várták el, hogy ezek a felvegyék a versenyt például az egri, tokaji vagy a balatonfelvidéki borokkal szemben. Azonban, ha tiszta ízűek és kellemes illatúak voltak, akkor már egyfajta pozitív értékelést kaptak. Az eredményhirdetést követően lehetőség nyílt beszélgetésre is a zsűritagokkal.