Küzdősport

2023.12.01. 10:05

Tékvandó szeminárium: fókuszban az önvédelem

Beol.hu

Az új rendszer kidolgozói (balról) Poós Péter 7. DAN, Nagy László 4. DAN, Harmat László 9. DAN és Hegedűs Endre 5. DAN

November 25-én Monoron tartották meg a Magyar ITF Taekwondo Szövetség országos technikai szemináriumát, melyen több mint 160 fekete öves mester, nemzetközi mester, illetve a hazai ITF Taekwondo teljes „vezérkara” jelen volt.

Rendhagyó módon, a rendezvény témája az önvédelem volt, ami fontos része minden harcművészetnek. Az egyik vezető oktató Nagy László, a Kétegyházi Dragon Taekwondo vezetője volt, aki Poós Péter 7. danos mester, technikai igazgató felügyelete mellett Hegedűs Endre (Buday SE) 5. danos mesterrel kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy megújítsa a magyar tékvandó önvédelmi vizsgaanyagát.
Ez a folyamat már az elmúlt évben elindult Harmat László 9. danos alapító nagymester felkérésére, a megalakult munkacsoport feladata a mai közbiztonsághoz igazodó modern önvédelmi rendszer kidolgozása volt. A rendszerben a tékvandó mozgásanyaga (rúgások, ütések) kiegészültek alapszintű jiu jitsu és krav maga elemekkel, továbbá különböző stressz gyakorlatok is belekerültek. Hogy mennyire fontos ez a területet, azt jól jelzi, hogy az önvédelmi rendszer pusztakezes és fegyveres támadásokat elhárító technikái 2024-től kötelező részei lesznek a fekete öves vizsgáknak. Az elméleti anyag mellett videó anyag is készült, ahol lassítva több kameraállásból felvéve sajátíthatók el a technikák.
A monori szeminárium résztvevői lépésről lépésre gyakorolhatták a különböző önvédelmi technikákat, rávezető és fejlesztő gyakorlatokat. Az esemény folytatása februárban várható, ahol tovább csiszolhatják az önvédelmi rendszer elemeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában